2014. április 9., szerda

Leszakadnak Ukrajnáról a lengyel területek is

Lvovban (Lviv, nyugat-Ukrajna) is nagyobb méreteket öltött az elégedetlenség a puccsal hatalomra juttatott kijevi kormánnyal szemben. A városban tüntetők megrohamozták és elfoglalták a területi ügyészség épületét, valamint követelték a kijevi kormány által kinevezett ügyész lemondását. A rendőrséget felkészületlenül érte a tüntetők rohama, amit így nem tudtak megállítani.
Pontosan egy éve még Jacenyuk szónokolt a Lvivben tüntetőknek, szította a nemzetiségi konfliktust
A város lakossága ellenzi Vlagyimir Gural kinevezését, akinek nyilvános fellépését már korábban is megakadályozták. Lviv azokhoz a - háború után Lengyelországtól elcsatolt - területekhez tartozik, melyekre Lengyelország jelenleg is igényt tart. Miközben Kelet-Ukrajnában az orosz többségű területek függetlenednek, nyugaton a lakosság szintén elutasítja a puccsal hatalomra juttatott kormányt, és lehetőséget lát az anyaországhoz csatlakozáshoz. Mivel az ukrán-lengyel határ mentén máig vannak olyan területek, melyek lengyel többségűek, erre minden reális alapjuk meg is van.
Hídfő.net | Ukranja felosztása
A kijevi atlantista kormány nem tudja kiterjeszteni hatalmát az államigazgatási épületeken kívülre. Kelet-Ukrajnában amerikai csapatokkal lépnek fel az orosz tüntetők ellen, eközben a kormány nincs felkészülve arra, hogy az ország összes megyéjében leverje a kibontakozó felkeléseket. Vajon Lviv lesz a következő, aki népszavazást tart a függetlenedésről, vagy Donyeck hamarabb éri el az anyaországhoz visszacsatolást?
Lengyelország még a Janukovics-rezsim működése idején bejelentette, hogy aktívabban fog fellépni az Ukrajnában élő lengyel kisebbség érdekeinek képviseletéért. A lengyel kormány aktívan részt vett a legitim ukrán kormány eltávolításában. Könnyen lehet, hogy a közeljövőben Ukrajna egyes nyugati vidékei is leszakadnak, - a kijevi kormány nem rendelkezik elég erővel ahhoz, hogy ezt megakadályozza.


http://www.hidfo.net/2014/04/09/leszakadnak-ukrajnarol-lengyel-teruletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése