2014. április 9., szerda

Darabokra hullik Olaszország - Szardínia is függetlenedne

Szardínia szigete is függetlenedni akar Rómától, a helyi pártok és civil mozgalmak a Veneto tartományban lezajlott referendumhoz hasonló internetes népszavazást szerveznek.
Veneto tartomány 3,8 milliós lakosságából több mint 2 millióan vettek részt a március 16-21 közt lezajlott referendumon, melyen a szavazók 89%-a támogatta a kiszakadást Olaszországból és a független Velencei Köztársaság helyreállítását. A Szardíniai Cselekvés Párt tervei szerint nemsokára a venetoihoz hasonló referendumot tartanak és Szardínia szigete függetlenedik Olaszországtól, hogy helyreállítsa saját gazdasági, népi egységét és visszatérjen saját helyi tradícióihoz a Róma által erőltetett nyugati életvitellel szemben.
John Hill, a Szardíniai Cselekvés Párt főtitkára szerint a referendumon csak egy kérdést tesznek majd fel, hogy akarnak-e az emberek Rómától elszakadni és független országot alkotni.
Olaszországtól függetlenedő tartományok. Szardínia és a Velencei Köztársaság.
Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, több mint 1,6 milliós lakossággal. Jelenleg Olaszországon belül autonóm régió. A helyi egyetem egy 2012-ben készített felmérése szerint 10-ből 4 szardíniai lakos támogatja a függetlenedést. Olaszország életszínvonala azóta tovább csökkent, és Róma mind több pénzt von el a gazdagabb tartományoktól, hogy a szegényebb vidékek lázadását megakadályozza. Emiatt a függetlenség támogatóinak aránya mára meghaladhatja az 50%-ot, eljött hát az ideje a népszavazásnak.
A felmérés szerint a szavazók 10%-a nem csak Olaszországból, de az Európai Unióból is ki akar lépni.

http://www.hidfo.net/2014/04/09/darabokra-hullik-olaszorszag-szardinia-fuggetlenedne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése