2014. április 9., szerda

Meddig és mennyit esnek még az árak a hazai ingatlanpiacon?

"Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, hogy meddig csökkennek még az ingatlanárak. A legtöbb szavazat arra érkezett, hogy még évekig esni fognak. A válaszadók 31 százaléka vélekedett így. A következő csoport az volt, mely már csak stagnálásra számít az elkövetkező időszakban, ők 25 százalékát tették ki a válaszolóknak - írja az Ingatlan.com. Mi megkérdeztünk néhány ingatlanközvetítőt, hogy ők hogyan látják a helyzetet.
Nándorfi Miklós, a Kétszázalék Kft. ügyvezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a téli-tavaszi „csend” után, egy jelentős kb. 10-15 %-os ingatlan áresés következett be, tehát egyenlőre még csak stagnálásról sem beszélhetünk. A mostani áresésnek több oka van. A kormány egyértelművé ette, hogy nem minden áron, és nem a rendesen fizetők kárára szeretne mentőövet dobni a nehéz helyzetben lévőknek. A lehetőségek között van rossz és rosszabb, de általánosságban elmondható, hogy inkább időt adnak az adósságcsapdába került ügyfeleknek – mondta. Vagyis továbbra is lassú lecsúszás érzékelhető minden ingatlanpiaci szegmensben, amit az ország gazdasága és a polgárok szegénysége a jövőben is fog "generálni".
Budapesti új építésű ingatlanok - azok a fejlesztők, akik projekthitellel építettek nagy lakásszámú társasházakat, modern-kori lakótelepet, nehéz helyzetben vannak, szorítja őket a megemelkedett törlesztőrészlet és csekély érdeklődés. Itt nem ritkán a bank diktálja az árakat, szűk a mozgástér így előfordul az építtetők „bedőlése”. Azok a tőkeerős fejlesztők, akik kisebb lakásszámú társasházakat építenek és saját erőből finanszírozzák az építkezést, sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a megváltozott piaci környezetre. Az ő esetükben elmondható, hogy még mindig a tervezőasztalról elkelnek az ingatlanok, igaz áresés itt is tapasztalható. A nagyobb lakásszámmal rendelkező lakóparkoknál folyamatos akciókkal igyekeznek megfogni a vevőket. Itt nem ritka a 15-20 százalékos időszakos akciós leárazás, nyílt nappal összekötve, vagy a meglévő új lakások kedvező bérleti konstrukciói. Pár fejlesztő nem is igyekszik mindenáron, azonnal eladni az ingatlant, ezeket kedvező bérleti konstrukcióval kiadják. Esetleges vásárlási szándék esetén pedig a bérleti díj nagy részét beszámítják a vételárba. Így tudnak segíteni azokon, akik valamilyen ok miatt, (KHR lista, új munkahely, stb.) esetleg csak fél-egy év múlva lesznek hitelképesek.
Budapesti használt lakások - most is elmondható, hogy a kurrens területen lévő ingatlanok csekély árcsökkentéssel eladhatók, a 4 szobás 100-140 nm-es lakásokból hiány van. Nehéz helyzetben vannak azonban az 1900-as évek elején épített bérházak lakásainak tulajdonosai. Itt a ház külső és belsőállapota gyakran már riasztó. Hiába a teljesen felújított lakás, egy lerobbant külső környezet, magas házközponti fűtés és közös költség 20-30 százalékos árcsökkenést is eredményezhet. A pesti oldalon a VI., VII., IX. kerületekben a kétszobás, 50-60 nm-es lakások eladási ára 9-11 millió forint körül mozog (160-180 ezer Ft/nm ár), de az irodában láttak 101 nm-es, egyedi fűtésű, utcai, téglaépítésű lakást 11 millió forintért elkelni (110 ezer forintos négyzetméterár). A budai oldalon 25 millió forintos irányárra 18 millió forintos ajánlati ár is a 210 ezer forint/nm ajánlati árat takarja, ami jelenleg megfelel a 80 négyzetméter feletti, felújítandó lakások 10-15 százalékos árcsökkenésének. Szintén ebbe a kategóriába sorolhatók, az 1970-es években épült „szocreál” budai társasházi lakások. Ezek általában kétszobás 50-60 négyzetméteres egységek. Itt már keresett a panorámás lakás, előny az erkély és garázs. Viszont az épület jellege nem kedvelt, így a budai oldalon a 22-25 millió forintos irányárakra nem ritkán 17-18 millió forintos ajánlati árak születnek. Olykor a 70 nm körüli, háromszobás lakások sem kelnek el 24 millió forintnál többért, még felújított állapotban sem. A panellakások ára még hektikusabb. A XI. kerület még tartja a 140-160 ezer forintos négyzetméterárakat, de a III. kerületben szintén közelítünk a 110 ezer Ft/nm eladási árhoz, amíg a pesti oldalon, a XV. kerületben, már 100.000 Ft/m2 alá estek a kínálati árak is. A felkapottabb budai helyeken a 400.000 Ft/nm ár már a múlté, a Gellérthegyen sem ritka a 260-350 ezer forintos eladási ár, de a rózsadombon is már csak 350 ezer forint körüli négyzetméterárakon kelnek el a lakások.
Összefoglalva elmondható, hogy nyárra, a januári árakhoz képest, a nagyobb téli-tavaszi csend után, 10-15 százalékos árcsökkenés történt a lakáspiacon és ez a tendencia a nyári-őszi időszakban valószínű folytatódni fog, részben a lakásárverések induló időszaka, részben a külső környezet negatív hatásai miatt. Egyrészt a kategóriát váltók mozgatják a piacot az elemzők szerint, mert amit elveszít az egyik oldalon, azt megnyeri vásárláskor, hiszen egy kisebb hitel felvételével már egy kategóriával feljebb tud lépni, illetve egy nagyobb lakásból kisebb lakásba költözés esetén, az eladó kezében maradó különbözet az anyagi biztonságát garantálja. Másrészt újra megjelentek a befektetési célú vásárlók, ők kiadás esetén 10 éves megtérülési időszakkal számolnak, és ehhez mérik a vételi ajánlataikat is. Szerintünk ez is panama!
Gölöncsér Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése