2014. április 13., vasárnap

Oroszország és Kína együtt ássák a dollár sírját

Oroszország az USA-féle szankciók miatt Kína fele nyit nagy erőkkel, hiszen a távol-keleti óriásnak iszonyatos tartalkékai vannak pénzügyi téren. Kína többször bejelentette már az elmúlt hetekben, hogyha az oroszok nem tudják eladni a gázt nyugatra a szankciók miatt, akkor ők örömmel átveszik. A Gazprom kapva kapott az alkalmon, és megvizsgálta a lehetőségeket. Financiálisan arra jutottak, hogy a legkedvezőbb megoldás az lenne, hogyha a kínai partner jüanban fizetne, amit a Gazprom már rubelben kap meg. Ezzel kikerülik az USD-t (United States Dollar), mint a nemzetközi elszámolórendszerekben szereplő törzsdevizát (deviza itt: nemzetközi elszámolásokra szolgáló fizetési eszköz).
Hídfő.net | Oroszország és Kína együt ássák a dollár sírját
Ezzel a lépéssel az USD presztízsét igencsak megtépázza a két nagyhatalom, hiszen gyakorlatilag azt üzenik, hogy a dollárra nincs többé szükség a nemzetközi pénzügyi műveletekben, ezzel az árfolyamnyereségről is elvágják az Egyesül Államokat. A "petrodollár"-nak tehát lehet, hogy befellegzett, jön helyezze a "gázjüan".
A javasolt gázegyezséget állami szinten köti meg a két ország, a főbb elemek a következők:
1, Oroszország gázellátást biztosít Kína számára,
2, A Gazprom RMB-ben kapja meg a gáz ellenértékét, ami rubelre váltható,
3, A Gazprom tőkenövelést hajt végre RMB-ben,
4, Oroszország jüanért vásárol kínai árukat.
Az RMB (renminbi, kínaiul kb. a "nép pénze") Kína hivatalos pénzneme, egysége a jüan. Az RMB kifejezéssel amikor találkozunk tehát nemzetközi pénzügyi műveleteknél, akkor gyakorlatilag nincs másról szó, mint a kínai konvertibilis valutának a külföldiek számára használt verziójáról, ami csak a magánszemélyek számláin konvertibilis, vállalkozásoknál nem.
Kína az utóbbi években ráerősített a jüan nemzetközi elfogadására, 2013 decemberében már 3.64 billió (1 billió = 1000 milliárd) jüanért kereskedtek szerte a világon összesen. Jelentések szerint a világon már 40 jegybank kezdett el jüant felhalmozni a valutakészletében. Érdemes elgondolkozni magénszemélyeknek is jüan vagy rubel alapú számlákon, befektetéseken. Ezekre jelenleg magyarországon még korlátozottak a lehetőségek, de folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, ha valami említésreméltó történik ezen a téren.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése