2014. május 3., szombat

Az USA széleskörű szankciókkal fenyegetőzik, avagy most leszen független a Bajor Szabadállam?

Úgy látszik, Angela Merkel német kancellár útja nem telt eseménytelenül Washingtonban. Sikerült Obamának rávennie egy közös nyilatkozatra, amiben együtt fenyegetik meg Oroszországot további szankciókkal, amennyiben az ukrán elnökválasztás nem lesz zavartalan. Érdekes dolgok ezek a szankciók. Jól hangzó fenyegetések, amiből bármikor ki lehet hátrálni, ha nem jön be a blöff. Ahogy az USA tette legutóbb, aikor a Krím-félsziget kapcsán ismét bedobta a szankció témát, aztán kiderült, hogy ez nekik többe lenne, mint az oroszoknak. Nagy igyekezetükben, hogy elvágják az orosz gazdaságot, hirtelen milliós károkat okoztak maguknak, gondoljunk csak a NASA-esetre.
Hídfő.net | Angela Merkel és Barack Obama WashingtonbanAngela Merkel és Barack Obama Washingtonban, 2014.05.02.
Ez a mostani eset se lesz kivétel. Hiába mondja Obama, hogy a szankciók bizony "elkerülhetetlenek lesznek". Hiába mondja Merkel, hogy "Németország készen áll és elszánt a szankciók ügyében". Amint Merkel leszáll a repülőről Berlinben, már ott fogja várni egy söfőr és egy csúcs luxuslimuzin, amik Merkelt a legnagyobb német gyárosokhoz és iparmágnásokhoz fogja vinni egy "délutáni teára". Ott lesz a Siemens és egyéb vezető technológiai cégek képviselői, és a nagy autógyárosok mindannyian.
Ezen a "teadélutánon" el fogják magyarázni Merkelnek, hogy az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok hány németnek adnak munkát, továbbá, hogy 10 milliárd eurókra rúgó befektetéseik vannak ezeknek a cégeknek Oroszországban, amit nem óhajtanak elveszteni, ha esetleg a viszony olyan rosszra fordulna, hogy elkezdik az oroszok a szankciókra hivatkozva lefoglalni a német befektetéseket. Utalni fognak rá, hogy ha ők elvesztik a bevételeiket, akkor Merkel is befejezte a pályafutását. Merkel pedig a végén ki fogja jelenteni ugyanazt, amit egy hónapja is megtett, hogy "Németország nem kész a szankciók bevezetésére Oroszország ellen".
Az ukrajnai választás pedig egy nagy színház, ismét. A demokrácia leple alatt megválasztják az amerikaiak által favorizált jelöltet. Obama amikor azt mondja, hogy "az ukrán elnökválasztás zavartalansága", akkor azt mondja, hogy "ha nem az amerikai favorit nyer, akkor az erőszak folytatódik, nyíltan, és mindent meg fogunk tenni ellenetek". Mindenki számára látható, hogy ez egy üres fenyegetés. Ugyanis Amerika mindent meg fog tenni az oroszok térnyerése ellen így is, úgy is.

http://www.hidfo.net/2014/05/03/az-usa-szeleskoru-szankciokkal-fenyegetozik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése