2014. május 3., szombat

Egyiptom: 11 halott a hétvégi összecsapásokban

A kormányellenes tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai egyre véresebbek Egyiptomban. Pénteken Kairóban 8 ember halt meg a kormányerők és a tüntetők összecsapása során, Alexandriában ugyanebben a konfliktusban 3 ember vesztette életét. Emellett több tucat tüntetőt is letartóztatott a rendőrség.
Hídfő.net |Egyiptomi biztonsági erők KairóbanEgyiptomi biztonsági erők Kairóban
Egyiptomban az utcai tüntetések és az erőszak az úr, miután Mohammed Murszi elnököt, aki 2013. július 3.-án lett megválasztva, a hadsereg eltávolította a hatalomból. Az azóta eltelt időben több százan vesztették életüket Egyiptomban a tüntetések alatt. 2014. április 28-án a Muszlim Testvériség 683 tagját ítélte halálra, köztük a Testvériség vezetőjét, Mohamed Badie-t is.
Korábban a Mubarak kormányt egy "Facebook-forradalom" söpörte el, azt követően a Muszlim Testvériséggel együtt az iszlám politikai pártok több mint 80%-ot szereztek az országgyűlési választásokon. A forradalmat és választásokat követően nyilvánvalóvá vált, hogy atlantista puccs zajlott le az országban. A Murszi-kormány tárgyalásokat kezdett az IMF-fel és Washingtonnal szorosabb kapcsolatot kezdett kialakítani. Az iszlám álarcát öltő atlantista kormány intézkedései hamar kiváltották a nép haragját, és az országon ellenforradalmi hullám söpört végig. A kormány nyugatbarát politikájával elégedetlen emberek tömeges tüntetéseit követően a hadsereg eltávolította a hatalomból az atlantista bábkormányt.
Az országban azóta folyamatban van egy újabb nyugati felforgatási kísérlet. A belpolitikai káosz kísérőjelensége a keleti és nyugati hatalmi tömb észak-afrikai érdekszférái közti határok eltolódásának. Korábban a NATO egyszerű protektorátus szerepét szánta Egyiptomnak, ami a nép általános ellenállásán és a hadsereg hierarchiájának megbonthatatlanságán bukott meg.

http://www.hidfo.net/2014/05/03/egyiptom-11-halott-hetvegi-osszecsapasokban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése