2014. május 7., szerda

Sokk Lvovban (Lembergben)! (Gyima telefonos tudósitása Lembergből)


Nyugat-Ukrajnába csak szórványos hirek érkeznek a keleti történésekről. Azok is a kijevi hatalom szája-ize szerinti tálalásban. Ukrajnában minden szép-minden jó!
Lvovban amúgy semmi probléma! A város “vidáman” nyögi az áremelkedéseket és az elbocsájtásokat. A televiziós csatornák rajzfilmeket, vetélkedőket, vidám műsorokat-no meg a választási kampányfolyamot sugározzák. Ukrajna megy az EU-ba! Ami még egy kicsit várat magára, de megéri a kevéske kinlódást.
A lembergi fiatalok nyüzsögnek, éltetik Banderát, néha gyújtogatnak egy kicsit a városban-de amúgy vidám az élet!
Vidám volt! Ma délelőtt 11 óráig.
“Szállitmány” érkezett a pályaudvarra. Hét család nem is nagyon értette, hogy mi a francért kell nekik lóhalálában a pályaudvarra menni. Merthogy a rendőrök azt mondták nekik, hogy menjenek oda 11-órára.
Ott már várta őket egy vagon. Benne hét koporsó. Azokban hét halott. A hét értesitett család gyerekei.
Az egyik anyja azonnal szivrohamot kapott. Lemberget sokkolta a városban pillanatok alatt szétterülő hir: halott banderistákat hoztak haza Keletről.
Lvov ma délelőtt szembesült a drámai ténnyel: Kelet-Ukrajnában háború dúl! Sok lembergi gyerekről pedig nem tudják a hozzátartozók, hogy hol van?!
Már kezdik sejteni!
Több hozzátartozó vad telefonálgatásba kezdett. Két asszony Turcsinov elérhetőségét követelte szinte eszét vesztve! Magyarázatot követelnek!
Gyerekeik mosolyogva, önbizalommal eltelve mentek el alig több mint egy hónapja! Beálltak a “nemzeti gárdába”!
Ma heten közülük visszatértek Lvovba!
Tudósitásom pillanatában (magyar idő szerint 12 óra harminckor B-R) menetet szerveznek Kijevbe! A szervezők gyerekei mind “gárdisták”!


http://balrad.wordpress.com/2014/05/07/sokk-lvovban-lembergben/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése