2014. május 7., szerda

Szaúd-Arábia Ukrajnába helyezte át a Szíriában működő terroristáit


Alternatív médiákban megjelent egy "kiszivárogtatott" hír, miszerint Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági szolgálatának volt tisztje anonimitásban nyilatkozott arról, a korábban Szaúd-Arábia által a szíriai "felkelőknek" biztosított kiképzőket és technikai támogatást mind áttelepítették Ukrajnába, hogy harcoljanak az oroszbarát felkelők ellen. A forrás szerint a kiképzőket és az általuk kiképzett alakulatokat mostanra Kramatorszk térségébe juttatták és részt vesznek az orosz felkelések leverésében.
A forrás szerint Szaúd-Arábia korábban magán katonai vállalatok segítségével részt vett a szíriai felforgatásban, és a szaúdi elit egy része most bosszút akar állni Moszkván amiatt, hogy támogatta a szír kormányt a felkelők elleni harcban és fegyveres erővel állt ki Asszád elnök hatalomban maradásáért. A forrás szerint tavaly nyáron Bandar herceg, egy szaúdi hírszerző szolgálat vezetője alkut javasolt Putyinnak: ha Oroszország elárulja Szíriát, Szaúd-Arábia biztosítani fogja, hogy a Szocsiban rendezett téli olimpia alatt semmilyen iszlám szervezet ne kövessen el merényletet. Bandar herceg akkor Putyin tudtára adta, hogy vannak olyan csecsen csoportok, melyek radikális iszlám irányzatokat követnek és öngyilkos merényletekre készülnek a téli olimpia alatt.
Bandar emellett azt is felajánlotta, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország működjön együtt az olaj világpiaci árának megszabásában a termelési volumen közös szabályozásával. Putyin egyikre sem volt hajlandó, mondván, tudomása van arról, hogy egyes szaúdi érdekkörök egy évtizede támogatják a csecsen terroristákat.
Egy orosz kormányközeli forrás szerint Putyint kifejezetten dühössé tette, hogy megpróbálták megvesztegetni, megzsarolni, és emiatt azonnal sokszorosára növelte a szír kormányerőknek nyújtott segítséget.
Ugyan a forrás nem hivatalos (vagyis nehezen lenne ellenőrizhető az információk valóságtartalma), az utóbbi egy év történései alátámasztani látszanak a fenti értesüléseket. Különösen a szaúdiak olajkartell ajánlata kapcsán: Szaúd-Arábia ugyanis a térségi politika középpontjába került, miután Obama megkereste a szaúdi uralkodót abból a célból, hogy Szaúd-Arábia a kitermelés növelésével segítsen az Egyesült Államoknak leütni az olaj világpiaci árát, hogy így károkat okozzanak az orosz állami költségvetésnek, amely bevételeinek tekintélyes részét az olajból származó bevételek teszik ki.

http://www.hidfo.net/2014/05/07/szaud-arabia-ukrajnaba-helyezte-sziriaban-mukodo-terroristait

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése