2014. május 7., szerda

Terrortámadás Kínában - újabb késes merénylet


Guangzhou, Kína. Újabb késes támadást követtek el "ismeretlen" elkövetők, a feltételezések 2-3 főről szólnak, ezek közül egy főt a rendőrség lelőtt. A támadók akciója 6 halálos áldozatot követelt. Ez a támadás már a harmadik a sorban a közelmúltban.
Hídfő.net | Guangzhou, Kína, késes merénylet
A legutolsó április 30-án történt Xinjiang megyében, Urumqi város vasúti pályaudvarán, itt három ember halt meg, és 79 sebesült meg. A rendőrség szintén hamar lekapcsolta a támadókat.
Hídfő.net | Kína, Xinjiang, Urumqi, késes támadás
A harmadik támadás Kunmingban történt, 2014.03.02-én. A kínai hatóságok szerint mindhárom támadásért bizonyos szeparatisták a felelősek, akik Xinjiang megyében tevékenykednek főleg, épp aktuális elnevezésük pedig a Kelet Turkesztán Iszlamista Mozgalom. A hírek szerit a terroristák ujgurok, ami eredetileg egy türk muszlim náció. Xinjiang megyének a lakossága 45%-ban ujgur, ez a népcsoport 1949-ben került Kínához, amikor Kína felszámolta és magába olvasztotta a rövid életű Kelet-Türkisztánt. Gyanítható azonban, hogy a hatóságok csak nem akarnak pánikot kelteni, és elárulni a súlyos valóságot, miszerint ezek a terroristák Szíriából és Irakból szivárogtak be az USA segítségével, hogy a régió stabilitását megpróbálják aláásni a türk államiságra hivatkozva.
Kérdés, hogy miért pont Kína? Semmi egyébért, csak mert a Szíriából és Irakból hozott, USA által pénzelt terroristákat most átdobják olyan országokba, ahol az USA-nak a nagyhatalmi érdekei érvényesítéséhez szükség van rájuk. Kínát meg akarják büntetni, mert lehagyja az USA gazdaságát, és mert az Oroszországgal való partnersége és bővülő gazdasági kapcsolatai miatt az Eurázsiai Együttműködés komoly veszélyt jelent a NATO-ra és az atlantizmusra. Az USA a klasszikus taktikát próbálja alkalmazni: ha a belső gondjaival van elfoglalva egy ország, akkor gyengül a külpolitikában.

 http://www.hidfo.net/2014/05/07/terrortamadas-kinaban-ujabb-keses-merenylet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése