2014. június 26., csütörtök

Az európai lakosság ellenzi a NATO kelet-európai terjeszkedését

Az Európai Unió nyugati tagállamaiban az emberek egyre nagyobb hányada ellenzi, hogy NATO csapatok állomásozzanak Lengyelországban és a balti államokban, azt pedig kifejezetten elutasítják, hogy ezt Oroszország ellen tegyék, - derül ki a Forsa legújabb felmérésből. Az Internationale Politik magazin holnapi számában publikált felmérésből kiderül, hogy az Európai Unió tagállamaiban az emberek elfogadhatatlannak tartják a NATO keleti expanzióját; a megkérdezettek 74%-a kifejezetten ellenzi, hogy a NATO csapatok jelen legyenek Kelet-Európában. A NATO keleti terjeszkedését leginkább ellenző ország Németország.
A felmérés annak kapcsán készült, hogy a közelmúltban Lengyelország, valamint Észtország, Lettország és Litvánia politikusai hivatalosan bejelentették, hogy Oroszország egyre növekvő veszélyt jelent, és védelmi garanciát akarnak a NATO tagállamoktól. Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter áprilisban kérte az Egyesült Államokat, hogy 10000 katonát küldjön Lengyelországba. Mint az országban kirobbant lehallgatási botrány vonatkozásaiból is kiderül, a lengyel politikusok valójából az Egyesült Államok kiszolgálásának tekintik a kelet-európai országok politikáját, azt a politikát is, amit ők csinálnak. Így egyértelmű, hogy az orosz veszélyre hivatkozás és a NATO csapatok behívása nem valós veszélyhelyzetből, hanem pusztán kényszerű, Washingtonnak megfelelésből született.
Hídfő.net | Saber Strike 2014 katonai konvojSaber Strike 2014 - katonai konvoj a balti államokban
A kérés visszhangra lelt a balti országok nyugatbarát politikusai közt, így a NATO hó elején intenzív hadgyakorlatokba kezdett a térségben. Az amerikai légierő megháromszorozta a balti országokban állomásoztatott vadászgépek számát és a kihelyezett gépek állandó járőrszolgálatot tejesítenek a három ország légterében. Ugyanakkor a bejelentést követően több kelet-európai politikus is kifejezésre juttatta, hogy ellenzi az amerikai csapatok behívását. Csehország miniszterelnöke kijelentette, hogy semmi szükség a NATO katonai jelenlétének erősítésére Kelet-Európában, miután egy napilap leközölte a felmérést, hogy az ország lakosságának abszolút többsége ellenzi és fenyegetőnek tartja a NATO jelenlétét.

http://www.hidfo.net/2014/06/26/az-europai-lakossag-ellenzi-nato-kelet-europai-terjeszkedeset

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése