2014. június 5., csütörtök

Barroso: nincs elég idő

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a G7 Brüsszelben tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tudja megoldani az EU-tagállamok energiaellátásának problémáját. "Teljességgel irreális, és le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy az Egyesült Államokból importált cseppfolyósított földgáz meg tudja oldani a problémát. A szállításhoz szükséges hálózat kiépítése túl sok időt vesz igénybe" - mondta Barroso.
Hídfő.net | José Manuel Barroso
Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság elnöke nem az anyagi források, hanem az idő hiányát nevezte meg elsődleges akadálynak. Az Európai Bizottság láthatóan egy fix időponttal számol, amikorra függetleníteni akarnák Európát az orosz energiaimporttól.
Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia 2015-ben alapítják meg az Eurázsiai Uniót, amely megalapítását követően a maga politikai és gazdasági súlyával már lehetetlenné teszi, hogy Washington a tengeren túlról diktálja az Európai Unió politikáját. Egy ilyen geopolitikai egység megvalósulása esetén Washington csak akkor tudná fenntartani befolyását az Európai Unió felett, ha még az új unió kiépülése előtt függetleníti az EU-t az orosz erőforrásoktól, ami lehetetlen, tekintve, hogy Oroszország adja az európai ipar alap működéseihez szükséges erőforrások tekintélyes részét.
Ennek ellenére Washington Moszkva sarokba szorítására törekszik, amit még az unió megalapítása előtt keresztül akarnak vinni. Emiatt van folyamatban az ukrán háború, és emiatt van folyamatban a vita arról, hogy az Európai Unió a tengeren túlról, sokszoros áron venne földgázt. Mint Barroso is mondta - ehhez nincsen elég idő. Egy év nem elég az ehhez szükséges vezetékhálózat kiépítéséhez. Pedig utána olyan hullám jön, ami alapjában forgatja fel az európai politikát.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/barroso-nincs-eleg-ido

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése