2014. június 5., csütörtök

Lázár az Európai Bizottságnak magyarázkodna a paksi bővítés kapcsán

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint tudományos publikációk bizonyítják, hogy megéri bővíteni a paksi atomerőművet, és erről a kormány képes lesz meggyőzni az Európai Bizottságot.
Lázár szerint a magyar kormánynak három dolgot kell tisztáznia az Európai Bizottság előtt: volt-e Magyarországnak joga nemzetközi szerződést kötni Oroszországgal, nem lesz-e a beruházás a "tiltott állami támogatás elvébe" ütköző, valamint biztosított lesz-e a fűtőanyag beszerzés függetlensége, vagyis bárhonnan beszerezhető lesz-e a fűtőanyag, nem csak egy forrásból.
Hídfő.net | Lázár János
Az államtitkár egy a paksi atomerőmű bővítése kapcsán feltett provokatív kérdésre válaszolta ezeket. A válasz azonban korántsem megfelelő. Miért ne lenne Magyarországnak joga kormányközi megállapodásokat kötni, azzal az országgal, amellyel gazdasági érdekei szerint meg kell állapodni? A helyes kérdés úgy hangzik: "joga van-e az Európai Bizottságnak meghatározni, hogy Magyarország milyen más országgal köt államközi megállapodásokat?" A válasz pedig: nem.
Magyarország olyan országgal köt megállapodást az energetikában, amellyel megvalósítható az ország stabil energiaellátása, lehetőleg a mai piaci környezetben elérhető kedvezőbb áron. Hogy az energiaellátás biztonságát hazai forrás fogja garantálni, és csak a hazai ellátás megvalósítása képezi nemzetközi egyezmény tárgyát, az külön előnye a megállapodásnak. Az Európai Unió ezeket a feltételeket nem képes biztosítani Magyarország számára, így joga sincsen beleszólni abba, hogy Magyarország milyen más alternatívát választ ahelyett, ami nem éri meg nekünk.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/lazar-az-europai-bizottsagnak-magyarazkodna-paksi-bovites-kapcsan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése