2014. június 5., csütörtök

A kisbabák génmódosításához alkalmazott eljárás biztonságos, állítja a jelentés

designer-babies
A dizájner kisbabák minden jel szerint elkerülhetetlen valósággá válnak hamarosan. Dizájner kisbaba alatt azt értjük, amikor a szülők több lehetséges génállomány közül választhatnak mesterségesen megtervezett újszülöttjük számára. Hús-vér, egyedi igényekhez igazított lombikbabákról beszélünk.
Az indok az örökletes betegségek és egyéb egészségügyi problémák kiküszöbölése és amennyiben néhány brit tudósnak sikerül meggyőzni a törvényhozókat, a módszer még az idén valósággá válhat.
Nagy-Britannia termékenységért felelős hatósága éppen a napokban írt arról, hogy a 3 ember DNS-ét használó, hibrid emberi embriókat előállító tudományos eljárásra nem mondhatjuk, hogy „nem biztonságos” és ezzel elméletben utat nyitott az emberi faj génmódosítása előtt.
Az Associated Press néhány mondat erejéig bepillantást engedett a kutatók ezzel kapcsolatos gondolatmenetébe:
„Amíg meg nem születik egy egészséges baba, nem mondhatjuk ki százszázalékos bizonyossággal, hogy az eljárás biztonságos,” mondta Dr. Andy Greenfield, aki a jelentést kiadó bizottság elnöke.


„A biztonság nem egy egyértelmű kérdés,” tette hozzá, a lombikbébi eljárással kapcsolatos 70-es évekbeli aggályokhoz hasonlítva a jelenlegi kérdést.
A módszer célja, hogy megakadályozza a potenciálisan fatális genetikai eredetű betegségek örökítését és a folyamat során a petesejtet vagy az embriót változtatják meg, majd ültetik be az anyába. Az ilyen módszerek alkalmazására kizárólag laboratóriumi kutatásokhoz létezett engedély mostanáig, azonban a brit egészségügyi minisztérium reményei szerint megszületik majd az új törvény, ami lehetővé teszi a pácienseken történő alkalmazást is.
Egy ilyen új törvény elfogadása esetén Nagy-Britannia lenne az első ország, ahol ezt az ellentmondásos eljárást a gyakorlatban is alkalmazzák. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy mindez idáig semmi sem állította meg a tudósokat, ha egyszer valamit a fejükbe vettek, legyen szó akár halálos vírusok még halálosabbá alakításáról.

Több mint 150 ember-állat hibrid létezik már

A Daily Mail két évvel ezelőtt megjelent cikke szerint a brit laboratóriumok legalább 150 különböző ember-állat hibridet hoztak már létre laboratóriumi körülmények között.
A Daily Mail birtokába került adatok szerint 155 „kevert”, azaz emberi és álltai genetikai anyagot is tartalmazó embriót hoztak létre a 2008-as Emberi Szaporodás és Embriológia Törvény hatályba lépése óta.
A törvény tulajdonképpen legalizálta a különböző hibridek létrehozását. Ezek között vannak az emberi spermával megtermékenyített állati petesejtek vagy a cybridek is, amelyeknél emberi nukleuszt ültetnek egy állati sejtbe.
A törvény hatálybalépését követően három laboratórium kapott engedélyt a kísérletek végrehajtására.
Pandora szelencéjét felnyitották és csak sejteni lehet, hogy mi következik még.

Forrás: Activist Post
http://idokjelei.hu/2014/06/a-kisbabak-genmodositasahoz-alkalmazott-eljaras-biztonsagos-allitja-a-jelentes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése