2014. június 5., csütörtök

Átálltak az ukrán határőrök - saját határellenőrzést szervez a népi milícia

Átálltak az ukrán határőrök több helyen az orosz-ukrán határon a felkelők oldalára. 26 határőr, köztük parancsnokok is elhagyták az orosz Dolzanszkij körzet ukrán oldalán található ellenőrző állomásokat. A hadsereg környéken állomásozó alakulatai is önként letették a fegyvert, miután a népi milíciáktól ultimátumot kaptak. Gyakorlatilag se a katonák, se a határőrség nem támogatja a kijevi juntát. Sokan közülük Luganszk és Donyeck lakosai voltak, ők egyszerűen hazamentek, miután fegyvereiket átadták a népi milícia tagjainak.
Hídfő.net | Ukrán határőrség
A biztonsági erők jelentős mennyiségű lőszert, gránátot is átadtak, valamint a határőrség gépjárműveit. Jelenleg az ellenőrző pontokon egyetlen határőr sincsen, a milícia átvette az irányítást, és azt tervezi, hogy saját határőrségét szervezi meg.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/atalltak-az-ukran-hatarorok-sajat-hatarellenorzest-szervez-nepi-milicia

Felállt az első légvédelmi ezred dél-kelet Ukrajnában


A Donbaszi Népi Milícia felállította az első légvédelmi ezredet. Miután nagy mennyiségű légvédelmi eszközt sikerült szerezniük, a katonai vezetés úgy határozott, hogy felállítja az első légvédelmi ezredet, melyet századokra és szakaszokra szétbontva osztanak ki a különböző harcoló alakulatok mellé, vagy objektumok védelmére. A légvédelmi ezred egyelőre csöves légvédelmi eszközökkel, valamint vállról indítható Sztrela-2 és Sztrela-3 rakétákkal rendelkezik. 
Hídfő.net | Donbasz légvédelmi ezred
Az Új-Oroszország területén bevetett ukrán légierővel szemben ezek az eszközök rendkívül hatásosak. A csöves légvédelem már több helikoptert lelőtt Szlavjanszk felett, a vállról indítható rakéták - főleg a Sztrela3 - kemény ellenfele az alacsonyan támadó helikoptereknek, de a vadászgépeknek is. Ilyennel lőttek le több helikoptert, és ezzel lőtték le a Szu-25-ös gépet is. Annak idején még Irak is ért el látványos eredményeket amerikai gépekkel szemben ezzel a technikával.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/felallt-az-elso-legvedelmi-ezred-del-kelet-ukrajnaban

Katonai hírek Új-Oroszországból


Alig hogy felállt az új légvédelmi ezred, máris több eredményes akcióról jött hír. Összesen 5 repülő ellenséges járművet lőttek le egyetlen nap alatt. Három helikoptert, valamint két SU25-ös gépet. Több független orosz média is megerősítette a gépek lelövését. Két helikoptert városok felett, egyet pedig egy összecsapás alatt lőttek le.
Hídfő.net | Mi-24 roncs
Mi-24 roncs. A fényképet az egyik milicista készítette mobiltelefonnal.
Rajtaütésekben több harci járművet zsákmányoltak a milícia tagjai. Közöttük egy igen érdekes és modern harcjárművet, a külföldi missziókra felkészített BTR-4E típusú páncélozott csapatszállítót. Ezt a járművet a NATO csapatok több éves városi harc tapasztalatai alapján modernizálták, az Ukránok külföldi missziókban vetették be. A járművet az összecsapás helyszínéről elmenekült katonák hagyták hátra. Annak ellenére, hogy a páncélzat sok helyen sérült és több RPG találatot kapott, motorikusan még mindig működőképes. Sajnos olyan sérüléseket szerzett, ami miatt javításra szorul (több kilőtt gumi például). Mindettől függetlenül a fényképek tanulsága szerint a jármű utasai komoly sérüléseket szenvedtek, a jármű belseje és külseje tiszta vérfoltos, néhol egész vértócsák állnak a járműben.
Hídfő.net | BTR-4E
BTR-4E
Egy másik összetűzésben hátrahagytak a kijevi junta csapatai egy T64-es harckocsit. A harckocsit feltehetően azért hagyták hátra, mert nem tudták használni tüzelésre. Annak ugyanis minden tüzeléshez szükséges optikáját egy a milícia kötelékében harcoló mesterlövész teljesen leamortizálta. Találatot kapott a periszkóp, a célzó optika, elektronika, sőt még a repülők becélzására szolgáló 5 cm átmérőjű optika is tönkrement. Ezek után nem tudni milyen megfontolásból, de a harckocsit hátra hagyták.
Hídfő.net | T64-es kilőtt optikákkal
T64-es kilőtt optikákkal.
A nap folyamán komoly harcok voltak Szlavjanszk környékén, a várost a hadsereg folyamatosan bombázza. A milícia által elfoglalt és megnyitott határátkelőn órák alatt 50.000 ember kelt át. Főleg nőket, gyerekeket, öregeket menekítettek ki Új-Oroszországból biztonságos helyre. Jelenleg az ukrajnai vadászgépeket főleg izraeli zsoldos pilóták vezetik. Nekik nem volt aggályos, hogy a határátkelők civil forgalmát is bombázták. Egy ember meghalt (egy ingázó munkás) 4 embert sérülésekkel szállítottak kórházba, 2 állapota súlyos.
A Donbassi Népi Milícia parancsnoka nyilatkozott az elmúlt napok harcairól. Beszámolója szerint az ukránok főleg a civileket igyekeznek terrorizálni és megtörni, de az esztelen gyilkolással csak ellentétes hatást érnek el. A morál kiváló, a lakosok közül a nők és gyerekek nagy részét kimenekítettek, de sokan nem hajlandóak itt hagyni a harcolókat.

http://www.hidfo.net/2014/06/06/katonai-hirek-uj-oroszorszagbol


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése