2014. június 28., szombat

Jönnek az újabb szankciók - a nyugati cégek előre menekülnek

A Rosznyeft orosz állami olaj- és gázipari társaság és a British Petroleum tegnap egy egyezménycsomagot írt alá hosszú távú olaj- és olajtermék-szállítás megszervezéséről, - alig néhány órával azelőtt, hogy Jean-Claude Juncker jelölését követően az EU tagállamainak vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókról kezdtek nyilatkozatokat hozni.
A szerződési feltételek szerint 5 éven át 12 millió tonna olajterméket fognak exportálni előre fizetéses rendszerben. A szállítás már idén júliusban megkezdődhet, vagyis az Egyesült Királyság bebiztosította magának az orosz energiaforrást, mielőtt még előkerülnek az újabb uniós szankciók. Amint Juncker beiktatását követően kihirdetik az Oroszország elleni szankciókat, a britekre azok nem vonatkoznak majd, mert a szankció előtt kötött, "korábbi szerződéseik kötelezik őket", szerződésszegés lenne a szankciók betartása. Érdemes emlékezni arra, hogy korábban pont ugyanezen indok mentén kerülték el a nyugati nagyvállalatok a politikusok által kihirdetett szankciókhoz igazodást: nem tehetik, mert már megkötött szerződéseket nem szeghetnek meg. A vállalatigazgató ilyenkor széttárja a kezét és annyit közöl, hogy legfeljebb új megállapodásokat nem kötnek.
Hídfő.net | Bob DudleyBob Dudley, a British Petroleum vezetője.
A tegnap aláírt szerződés pontos tartalma azonban üzleti titok. A szerződés konkrétumain felül is esetlegesen, jövőbéli konzultáció mentén nyitva hagyott lehetőségek bele lehetnek építve, így Washington és az Európai Unió bármilyen szankciókat is hirdetnek meg, a BP már most bebiztosította magát, és az nem fog rá vonatkozni. Korábban Bob Dudley, a British Petroleum vezetője kijelentette, hogy semmi kétsége sincs a Rosznyeftybe irányuló befektetések biztonságossága felől.
Az EU tagállamainak vezetői tegnap megjegyezték, hogy az új korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben  bármelyik pillanatban elfogadhatják, és ezügyben június 30-ig több előkészítő lépést is meg kell tenni. Az EU vezetők hangsúlyozták, hogy készek bármikor jóváhagyni bármilyen korlátozó intézkedést. A nyugati nagyvállalatok viszont előre menekülnek. Oroszország számára kifejezetten hasznosak ezek a szankciók: talán a BP sem sietett volna annyira a szerződés aláírásával, ha nem állna fenn annak a lehetősége, hogy néhány nap múlva az új szerződések megkötése már politikai akadályba ütközhet. A nyugati vezetők kardcsörtetése Oroszország karjaiba löki a nagyvállalatokat, aminek idővel az európai politikában is megmutatkoznak majd a következményei - ugyanezen nagyvállalatok ugyanis a vezető európai politikusok kampányait is finanszírozzák. A szankciókat, vagyis a nagyvállalatok működését korlátozó intézkedéseket hirdető politikusok mögül könnyen eltűnhet az anyagi támogatás.

http://www.hidfo.net/2014/06/28/jonnek-az-ujabb-szankciok-nyugati-cegek-elore-menekulnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése