2014. június 28., szombat

Egyre sikeresebb a "fényszennyezést" kiküszöbölő magyar szabadalom

b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_led_tatabanya.jpgTatabányán, a Dózsakert és Bánhida között a Dózsa György úton épülő kettős körforgalom világítását is a megyeszékhelyen készített LED lámpákkal világítják majd meg. A gyártó cég, a Wemont Kft. már több helyen is bemutatta a különleges világítótesteket.
Tatabányán és Tatán kipróbálták, most Székelyföldön is sikerül megvetni a lábukat a kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkező lámpákkal – a nagy gyártóknál jóval kedvezőbb áron, magasabb műszaki színvonalon.
Tóth Csaba tulajdonos, cégalapító elmondta, hogy a 2002-ben kollégájával és üzlettársával, Jenei Zoltánnal alapított cég első komoly megbízása Frankfurthoz fűződik: a repülőtérre készítettek elektromos berendezéseket. Jelenleg 32 jól képzett villamosipari szakember dolgozik a cégnél, 2008 óta Tóth Csaba is, miután megvált korábbi munkahelyétől, a Siemens Zrt.-tol.
A Wemont két éve új üzemet épített Tatabánya határában. A munkatársak egy része a komáromi és a csepeli telephelyén a Mol megbízásából látja el az üzemeltetési, karbantartási feladatokat. Az alaptevékenység az elektromos rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása és felülvizsgálata, valamint a kapcsolódó gépészeti feladatok. Villamosenergia-átviteli és az ipari automatizáláshoz szükséges berendezéseket terveznek, gyártanak, és telepítenek.
Székesfehérváron az egyik cég hűtőházának villamossági berendezéseit, automatikáját a cég tervezte, gyártotta és szereli be. Van munkájuk Veszprémben, kaptak megbízást a Grundfostól és a Delphitől is.
Tatabányán több autóipari cégnek is dolgoznak. Az autóüveggyárban másfél éve egy szélvédő hegesztő eljárás annyira bevált, hogy az AGC csoport olaszországi gyárából is folyamatban van az első megrendelés. A LED lámpák gyártásának alapötlete egyik munkatársuktól származik, és ennek kapcsán vágtak bele a kutatásra és fejlesztésre alapozott programba, amihez pályázati forrásokat is nyertek.

Út a Jövőbe - Az aLEDin-technológia
A más, hasonló elven működő lámpákkal szemben a tatabányai gyártmány, az aLEDin előnye, hogy nincs fényszennyezés, csak az adott felületet világítja meg szabályozható fényerővel. Ha ezeket a lámpákat szerelik fel, a költségek a teljesítménytől függően csökkenthetők: 75 százalékkal a higanygőz, 50 százalékkal a nátrium és 40 százalékkal a fémhalogén lámpákhoz képest. Szabályozható optimalizáló szoftvert a Szegedi Egyetemen dolgozták ki, amit magyar és nemzetközi szabadalmi joggal is levédtek. A beruházás sikeres volt: az intelligens LED-lámpák életkora többszöröse a hagyományos világítótestekének.
A folyamatos fejlesztéssel a lámpák élettartama nő, a megtérülés ideje csökken, ami az önkormányzatok számára is vonzóvá teszi ezeket a lámpákat, amelyek annyira „láthatatlanok”, hogy más lámpákétól eltérően fényük a világűrből sem látható. Csak ott, ahol világosságot szeretnének.

Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése