2014. június 28., szombat

1914 - A Fekete Kéz és a szarajevói merénylet

Ma van éppen 100 esztendeje annak, hogy a boszniai Szarajevöban Gavrilo Princip odalépett Ferenc Ferdinánd Habsburg trónörököshöz nyitott hintójához és revolverével lelőtte.



Ez a revolverlövés szolgáltatta az ürügyet alig egy hónappal később az I. Világháború kirobbantásához. Ez a revolverlövés számit a startpisztoly eldörrenéséhez a Nagy Háború elinditásához. “Mire a levelek lehullanak, a katonáink hazatérnek…” szól a hires-hirhedt levél.
Ma 100 esztendeje történt a HIDON A MERÉNYLET!



„Polgármester úr! Idejövünk az Ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!”
(Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös)
1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb a 20. század elején megszilárduló európai katonai szövetségek konfliktusához, és az első világháború kirobbanásához vezettek.
Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Az utazás veszélyei mindenki előtt ismeretesek voltak, hiszen a két balkáni tartomány 1908-as annexiója óta valóságos melegágya lett a szerb terrorista szervezeteknek, melyek több alkalommal is merényletet kíséreltek meg az uralkodócsalád tagjai és a Monarchia tisztviselői ellen.
Ferenc Ferdinánd és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott, és mivel Oskar Potiorek táborszernagy éppen június 28-án tartott katonai gyakorlatot Szarajevó környékén, az alkalmat kihasználva a trónörökös is meg akart jelenni az eseményen. Érdekes egybeesés, hogy a trónörökösi látogatásra éppen ezen a napon került sor, a Gergely-naptár szerint ugyanis június 28-ára esett a szerbek számára katasztrofális első – 1389-ben vívott – rigómezei csata évfordulója. Később elterjedt az a legenda, hogy a jeles nap a merénylet időzítésében is szerepet játszott, ez az állítás azonban nem felel meg a valóságnak.
A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip – társaival együtt – ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését, amiben a Fekete Kéz mellett többek között a Narodna Odbrana – magyarul Egyesülés vagy Halál – nevet viselő szerb terrorcsoport aktivistái is szerepet vállaltak. Az összeesküvők meglepően fiatalok voltak, sokan – pl. Nedjelko Cabrinovic, vagy Trifko Grabez – még huszadik életévüket sem töltötte be. A szervezésben kulcsszerepet játszó Princip és Grabez korábban Belgrádban folytatták tanulmányaikat, itt lettek a nagy délszláv egység fanatikus támogatói, majd 1914 júniusának elején átszöktek a Monarchia határán.
Danilo Ilic révén a terroristák felvették a kapcsolatot az Ifjú Bosznia szervezet tagjaival, majd az elkövetkező hetekben ún. „sejtekként” várakoztak Szarajevó közelében. A fiatalok azután tértek vissza a tartományi székhelyre, hogy tudomást szereztek Ferenc Ferdinánd látogatásáról, majd elkezdték az akció megszervezését. Principéknek abból a szempontból mindenképpen könnyű dolguk volt, hogy a trónörökös tervezett útvonala – a sajtó révén – már napokkal korábban ismertté vált.
A főhercegi pár június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban – meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett – indultak meg a város polgármesteréhez. Az úton Princip, Cabrinovic és Mehmedbasic mellett még négy másik terrorista várt a vendégekre. A merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével, ám végül csak Nedjelko Cabrinovic hajította el gránátját, amely célt tévesztett, és Potiorek szárnysegédjét sebesítette meg.
A merénylők ezután szétszéledtek, Cabrinovic pedig megpróbált végezni magával, ám később rendőrkézre jutott. Látszólag tehát a terroristák kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket.
Ennek megfelelően a trónörökös később a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb sugárúton haladt volna végig, a menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Amint a főhercegi pár autója befordult a szűk utcácskába, Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. A trónörökös vesztét tehát a szerencsétlen véletlen okozta, Princip ugyanis éppen ebben az utcában várt rá. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe. A tettest még a helyszínen elfogták, és később – fiatal korából eredően – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Princip azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban.
A június 28-i merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja lett, ugyanis az Osztrák–Magyar Monarchia vezetése, és Ferenc József azt a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta. Hogy a balkáni királyság mennyiben volt felelős a támadásért, az ma is vita tárgyát képezi, mindenesetre tény, hogy Princip megbízója, a Fekete Kéz vezetője a szerb titkosszolgálat ezredeseként szolgált. A Monarchia hamarosan ultimátumot küldött Belgrád számára, melyben az ország szuverenitását sértő módon követelte a bűnösök felkutatását és a terrorszervezetek felszámolását. Miután II. Miklós orosz cár (ur. 1894-1917) 1914. július 25-én támogatásáról biztosította Szerbiát, a balkáni állam bátran szembeszegült szomszédja követelésével, ami aztán a Monarchia hadüzenetét vonta maga után.
A különböző segítségnyújtási garanciák révén – Szerbiának az oroszok, II. Miklósnak a britek és franciák ígértek segítséget, míg Ferenc Józsefet Németország támogatta – a szerbiai konfliktusba néhány nap alatt belesodródott Európa két, egymással szemben álló katonai szövetsége. Egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét - T.M.T. a szerző.
Fekete Kéz - a Habsburg- és török uralom alatt élő szerbek egyesítését célul kitűző titkos szerb nacionalista szervezet közhasználatú elnevezése. Tagjai számos merényletet, többek között az I. világháború kirobbantására ürügyül szolgáló szarajevói merényletet hajtották végre. Természetesen a mai történelemírás a hazafias tetteket terrorcselekményként aposztrófálja, mint azt már megszokhattuk tőlük.
Itt sántít valami! Mint tudjuk, azóta számos háttérinformáció kiderült még az akkori történésekről. Egy konfliktus kirobbantása - főleg egy világméretű - legkevésbé a szerb nacionalistáknak állt érdekében, sokkalinkább a pénzügyi, gazdasági és üzleti körök gyarmati újraelosztása és a még erős nemzetek legyengítése, feldarabolása (lásd, Trianon, Németország) húzódott a színfalak mögött. Valamint a Tradícionális Uralkodói Rendek fellazítása, szétverése - például; a nagy Orosz Birodalom bolsevik lezüllesztése. A történelmi tapasztalat és a tényszerűségek mind ezekhez az érdekszférákhoz vezetnek el bennünket, mint például köztudottan a Rotschild-ok hadifinanszírozása, lobbyjai a viszályok és pénzmozgások fenntartására. Ezidőtájt indul(na) az olajért folytatott ádáz harc - a közel-keleti olajért, és történetesen egy kis királyság, mint a Szerb ennek tranzitakadálya volt. Tehát...így lett ok-okozat és háborús bűn!
Napilapok a világháború tükrében - 1914. május 12.
Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.
Az osztrák delegáció hadügyi albizottsága megszavazta a hadsereg új, igencsak megemelt költségvetését. Egyúttal megkezdték a vitás kérdések megbeszélését a flottafejlesztésről, amit hamar el is fogadtak és alá is írtak.
Mindeközben a mexikói felkelők és amerikai szövetségesük fölényes győzelmet arattak Mexikóban.
A szerb polgári és katonai hatóságok sorai között felüti fejét a „Fekete kéz” titkos szervezete. A lakosság megosztott, a különböző testületek egymásra mutogatnak. Egyben van csak egyetértés: semmiben nem értenek egyet. „Hosszabb, helyenként igen szenvedélyes vitára került sor, amelynek során hevesen támadták a kormányt, amely ki akar térni ama okok megvitatása elől, amelyek a katonai és polgári hatalom között komoly konfliktust és az egész országban nagy izgatottságot idéztek elő.”
(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)
1914. májusi újságok


Dr. Madarasi Pál összeállítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése