2014. június 28., szombat

A meg nem nevezett új DDT - Korunk (egyik) aktuális élelmiszer mérge


b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_neonicotinoid.jpgÓriási és beláthatatlan károkat okozhat az az egyenlőre nem nevesített rovarölő szer(neonicotinoid-ot tartalmaz - egyenlőre más információt nem szivárogtattak ki), ami mind állatokra, mind az emberekre káros hatással lehet. Egy olyan rovarölő szer elterjedése miatt félnek a kutatók, amely a világ biztonságos élelmiszer-ellátását veszélyezteti. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezt a permetező szert a világ számos táján használják jelenleg, vagyis közforgalomban van a negatív kisérleti eredmények ellenére. Itt is érvényesült a zsidó lobby, miszerint ha valami költséges kutatás nem hozza meg az elvárt eredményt - feltételezve a jó szándékot az eredményt illetően - , akkor is vissza kell hozni belőle legalább a befektetett költségfinanszírozást( és a várható botrányig a fölös hasznot is lehetőleg).
A káros vegyianyagokat tartalmazó szer az állatállományra komoly veszélyt jelenthet. A kutatók attól tartanak, hogy megismétlődnek az 1960-as években történt nagy DDT-fertőzés következményei: arról a szerről időközben kiderült, hogy a természetben nem bomlik le, felhalmozódik, komoly kárt okoz az állatok és az emberek zsírszöveteiben és rákos megbetegedéshez vezet.
Korábban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanulmánya alátámasztotta, hogy a neonicotinoidek - az Európai Bizottság az elmúlt évben, saját hatáskörében, rendeletben (elvileg) határozott három neonikotinoid hatóanyag (tiametoxam, imidakloprid, klotianidin) és a fipronil engedélyokiratának módosításáról. Ez a bizonyos 485/2013 számú EU rendelet azóta a magyar növényvédős társadalom egyik központi témájává vált, nem alaptalanul.- káros hatással vannak a méhekre és tömeges pusztítást képes köztük végezni.
A kutatói csoport arra a következtetésre jutott, hogy ha a szert továbbra is alkalmazzák, akkor a méhek, a szitakötők és a virágok, valamint a mezőgazdaságban termelt gabona és búza nagy része fertőzött lesz és elpusztulhat. Ez rövid és hosszú távon is borzasztó következményeket jelenthet az élelmiszerellátásban. Ezen felül a vetőmagokból táplálkozó madarakat is elpusztítja a szer, így nem csak az élelmiszerre, hanem az állatvilágra is súlyos csapást mérhet a rovarirtó.
Összességében elegendő bizonyítékot találtak arra, hogy minél előbb találjanak egy másik szert, amely nem káros a környezetre. A "felelős" szervek most újra rendkívüli csúcson tárgyalják(2008 óta tart és közben forgalomban van a mai napig) tovább a veszélyes vegyszert és annak káros hatásait megelőző tevékenységeket.
Még mindig aktuális a téma:
 Élet a neonikotinoidok után– problémák és megoldások

D.T. nyomán Bíró Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése