2013. szeptember 25., szerda

Az ALBA Genfben elítélte a palesztin nép elleni izraeli agressziót

A Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége (ALBA) tegnap Genfben elítélte az emberi jogok megsértését, amit Izrael Palesztinával szemben elkövet, és azt, hogy Tel Aviv nem hajlandó teljesíteni az ENSZ ajánlásait. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának 24. rendes ülésén az ALBA tagországainak nevében felszólaló ecuadori küldött megvédte a palesztin nép azon követelését, hogy egy független államot építhessen, és a közel-keleti konfliktus békés megoldását sürgette.
A nyilatkozat elítélte a megszállt területeken lévő telepeket, illetve a civil lakosság ellen elkövetett bűnöket, így a törvénytelen gyilkosságokat is. A kubai képviselő, Juan Antonio Quintanilla a maga részéről elítélte, hogy Izrael továbbra is megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, ami fizikai megsemmisítéssel is végződhet.
A bizottság előtt tett felszólalásában Quintanilla arra is figyelmeztetett, hogy Izrael megtagadja az együttműködést az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálattal (Universal Periodic Review), ami újabb adalék ahhoz, hogy régóta és folyamatosan nem teljesíti a legelemibb nemzetközi kötelességeit.
Hasonló dolgokra figyelmeztetett Venezuela képviselője is, amikor elítélte azt, hogy Tel Aviv teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ajánlásait. Venezuela kijelentette, hogy Izraelnek véget kell vetnie a palesztin területek és a szíriai Golán-fennsík megszállásának, és vissza kell térnie az 1967-es határok mögé.

(latin-amerika.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése