2013. szeptember 25., szerda

Ez az igazi Disneyland! Gyertek, csatlakozzatok!

Tíz éve még senki nem ismerte őket, és bár vágytak az al-Kaidához tartozni, annyira balhésak és erőszakosak voltak, hogy még egymással sem jöttek ki. Az elmúlt években azonban már Angliában és az Egyesült Államokban is sikeresen toborozták az újabb tagokat, és készültek arra, hogy bosszút álljanak a szomáliai politikába beavatkozó kenyaiakon. Hogyan lesz kelet-afrikai terrorista amerikai és brit fiatalokból? Az al-Sabab története.
Nagyjából ezer ember vásárolgatott Nairobi egyik központi bevásárlóközpontjában, amikor szombaton fegyveresek támadtak az épületre. Az ezer ember közül több mint hatvanan meghaltak, közel kétszázan megsebesültek, és a drámának hétfőn este még mindig nincs vége. A támadók az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges al-Sabab szervezet tagjai, akik azért akarnak bosszút állni, mert Kenya beavatkozott a szomáliai polgárháborúba
Az al-Kaidához szorosabban vagy lazábban kapcsolódó csoportok közül az al-Sabab nem tűnt túl veszélyesnek, egész pontosan tíz évvel ezelőtt még szinte teljesen ismeretlen volt. Az arabul röviden Az ifjúságként emlegetett szervezet mozgatórugóiról sokat elárul a neve: a vezetőinek egy olyan generációt sikerült mozgósítaniuk, amelyik a világon a legkomorabb kilátásokkal indult neki az életnek. Az al-Sabab szomáliai harcosai egy olyan országban nőttek fel, amelynek 1991 óta nincs működőképes kormánya, így az ő meghatározó szocializációs élményük az anarchia. Az al-Sababnak viszont sikerült nyugati harcosokkal is színesítenie a tagságot, így amerikai, brit vagy svéd állampolgárokat is a soraik között tudhatnak, ami mindenképpen jelzi a propagandagépezetük erejét.
Az áldozatok száma mellett a kenyai bevásárlóközpont elleni támadás egyik sokkoló mellékszála volt az a profi médiamunka, amellyel a túszejtők a Twitteren közvetítették a történéseket egy azóta már nem elérhető felhasználói fiókon keresztül.
A közösségi média kezelésében mutatott profizmusban szerepet játszik valószínűleg az is, hogy az al-Sababnak az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából sikerült vendégmunkásokat elcsábítania Kelet-Afrikába. A Twitteren közölt bejegyzések meglepő műveltségről árulkodnak ahhoz képest, hogy egy olyan dzsihádista csoportról van szó, amely a szomáliai senki földjén vert gyökeret. A brit és amerikai sajtójelentések szerint az üzenetek tele voltak olyan nyelvi fordulatokkal és viccekkel, amelyek az angol nyelvnek és kultúrkörnek a sajátjai.
Az al-Sabab nevében angol nyelven közvetítő Twitter-fiók nemcsak azért lehet fontos, mert kiderült róla, hogy a szervezet további támadásokat tervez, hanem azért is, mert a bejegyzésekben több elkövetőt, köztük három amerikait is megneveztek. Egy, a Daily Beastnek név nélkül nyilatkozó amerikai terrorelhárító elmondta, hogy az FBI egyből rávetette magát az ügyre, bár a Nairobiban még mindig tartó túszdráma végéig feltehetően nem derül ki, hogy valóban voltak-e amerikaiak a támadók között, de a forrás szerint az amerikai hatóságok egyre inkább tartanak attól, hogy voltak.
Az al-Sabab bejegyzései szerint a három amerikai mellett egy kanadai, egy svéd, két brit és egy finn állampolgár is ott volt a bevásárlóközpontot megrohamozó fegyveresek között.
Kontinenseken átívelő vonzerő
Az al-Sabab működésének az egyik figyelemre méltó része a toborzás, egész pontosan az, hogy komoly vonzerőt képvisel a diaszpórában élő szomáliaiak szemében. A Telegraph információi szerint a Scotland Yard például úgy becsüli, hogy csaknem száz brit állampolgárt képeztek már ki Szomáliában. Az FBI pedig már 2008-ban figyelmeztetett arra, hogy tucatnyi szomáliai származású amerikai állampolgár hagyta el Minneapolist.
Amerikában két minnesotai városban, Minneapolisban és St. Paulban él a legnagyobb szomáliai közösség Mogadishun kívül. Csaknem nyolcvanezren érkeztek erre a környékre Szomáliából. A közösség tagjai nagyjából 2007 óta próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy az al-Sabab intenzív toborzásba kezdett a városok mecseteiben, és több fiatalt is sikerült átcsábítania a kelet-afrikai kiképzőtáboraikba.
Az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának 2011-es jelentése szerint az elmúlt néhány évben csaknem negyven amerikai állampolgár csatlakozott az al-Sababhoz, közülük legalább 24-en a minnesotai szomáliai közösségből érkeztek a terrorszervezethez.
Az al-Sabab semmit sem bízott a véletlenre, ha propagandáról volt szó. Az idén egy 40 perces toborzó videót tettek közzé Minnesota mártírjai: út a paradicsomba címmel. A film főhőse két szomáliai amerikai és egy iszlámra áttért amerikai fiatal Minnesotából. Mind a hárman a dzsihád szolgálatába álltak, és öngyilkos merényletekben vesztették az életüket Szomáliában. "Ez az igazi Disneyland. Gyertek, csatlakozzatok hozzánk!" - biztatja a narrátor az erre fogékony fiatalokat.
Ahmed története
A minneapolisi szomáliai diaszpórából került ki az első amerikai öngyilkos merénylő. Shirwa Ahmed 2003-ban érettségizett a Minnesota államban lévő városban, majd a repülőtéren kezdett el hordárként dolgozni. Ez alatt az idő alatt radikalizálódott, aminek egyenes következménye volt, hogy 2007-ben Szomáliába utazott. Egy évvel később egy robbanószerekkel megrakott teherautóval nekihajtott egy kormányzati épületnek Szomália északi régiójában, Puntföldön. Az öngyilkos merényletben Shirwa Ahmed mellett húszan meghaltak, köztük az ENSZ békefenntartói és segélymunkások. 
A káosz hajtóereje
Az al-Sabab indulásánál még meglehetősen reménytelennek tűnt, hogy a szervezet az al-Kaida olajozott működéséhez hasonló hatékonysággal teljesítse a küldetését. A Telegraph szerint a szomáliai al-Sabab követői annyira erőszakosak és balhésak voltak, hogy még egymással is képtelenek voltak együttműködni, nem hogy számottevő veszélyt jelentettek volna a világra. Jó ideig nehezen lehetett komolyan venni azoknak a videóknak a sorát, amelyekben a hűségüket bizonygatták Oszama bin Ladenhez. A nyugati hírszerzők pedig sokszor szórakoztak azzal, hogy még az al-Kaida keménykezű vezetése sem képes bármiféle szervezett csoportot összerakni egy olyan kaotikus országban, mint Szomália.
Az al-Sabab áldozati listáján szerepelnek külföldi segélymunkások, újságírók, civil vezetők, békefenntartók. Az eddigi legkomolyabb támadást 2010 júliusában, Uganda fővárosában Kampalában követték el, ahol a labdarúgó-világbajnokság döntőjére összegyűlt tömeget rohamozták meg az öngyilkos merénylőik. Az akcióban több mint hetvenen meghaltak.
A Telegraph úgy fogalmaz, a Nairobiban indított támadással a csoport nagykorúvá vált. A terrorista mércével sikeresnek és látványosnak minősíthető nairobi akció a maga több mint hatvan halottjával és a kiharcolt főműsoridővel ráadásul különösen vonzó lehet azoknak a nyugati országokban élő fiataloknak a szemében, akik a pályaválasztáshoz érve a terrorizmusban látják a hivatásukat.
Szóltak előre
Az al-Sabab feladatlistájának a legfontosabb pontja az iszlám törvénykezés, a saría szigorúbb verziójának a bevezetése Szomáliában. Ebben a törekvésében az elmúlt években a kenyai hadsereg jelentette a legfőbb akadályt. A kenyai katonák akcióinak köszönhetően Szomáliában partvonalra szorult a szervezet. A fővárosból, Mogadishuból 2011-ben sikerült kiszorítani az al-Sababot, egy évvel később pedig az iszlamisták elveszítették az ellenőrzést az egyik legfontosabb kikötő, Kismayo felett. A csúfos kudarcok után számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy drámai következményei lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának. "Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - indokolták a helyszínválasztást abban a közleményben, amelyben a kenyai katonák kivonását követelik Szomáliából.
Annak ellenére, hogy keményvonalas iszlamisták irányítják az al-Sababot, a szervezet mérsékeltebb tagjainak köszönhetően egyelőre megelégszenek az amerikai támogatást élvező szomáliai kormány megdöntésével, és nem veszik magukra azt a Nyugat elleni totális háború terhét, amelyet inkább meghagynak az al-Kaidának.
Az al-Kaida egykor csóró, de lelkes szomáliai szervezete az ENSZ 2011-es jelentése szerint az elmúlt években jelentős gazdasági tényezővé vált, olyan bevételnövelő tevékenységekkel, mint a zsarolás, az illegális adóbehajtás és egyéb gyanús díjak kivetése. Az al-Sabab finanszírozását az al-Kaida is fontosnak tartja, mint ahogyan az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Svédországban élő szomáliai közösségek is. Elemzések szerint a Nairobiban végrehajtott támadással azt is bizonyítani próbálták, hogy megérdemlik az anyagi támogatást.
Az al-Sabab vezetői egy arab nyelvű Twitter-fiókon keresztül azt tudatták a világgal, hogy elégedettek a mostani művelet végkimenetelével.
Forrás: Világháló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése