2013. szeptember 25., szerda

Japán nehezen kerülheti el az összeomlást

Megrendülhet a bizalom a japán kötvénypiacban, ha nem találnak megoldást az ország fenntarthatatlan finanszírozási helyzetére - véli Takatoshi Ito. A neves japán közgazdász-professzor véleménye szerint a forgalmi adót 20 százalékra kéne emelnie a kormányzatnak 2020-ig, hogy elkerülje a katasztrófát.

Japánnak négyszeresére, 20 százalékra kell emelnie a forgalmi adó mértékét a 2020-as olimpiai játékok eljöveteléig, ha el akarja kerülni kötvénypiaca összeomlását - mondta Takatoshi Ito, aki a világ legnagyobb nyugdíjalapjának ad befektetési tanácsokat.

Véleménye szerint az 1997 óta nem növelt fogyasztási illeték jelenlegi mértékét (5 százalék) meg kéne négyszerezni, hogy az állami bevételek lépést tartsanak a japán jóléti kiadásokkal , idézi a Bloomberg írását a Portfolio . A szakember szerint az is komoly problémát jelenthet, hogy a japán nyugdíjalap (GPIF, amiben 1,23 billió dollár van) túl nagy arányban birtokol japán államkötvényeket, amik jelenleg (10 évesek esetében) pusztán 0,67 százalékos hozamot produkálnak.

Sinzó Abe, japán miniszterelnök várhatóan a jövő hónap elején dönt majd az áprilisra tervezett forgalmi adóemelés sorsáról. A tervek szerint első körben 8 százalékra növelnék az adó mértékét, hogy megpróbálják konszolidálni az ország költségvetését, ugyanis Japán államadóssága több mint a nemzeti termék duplája. Kedvező körülmény ugyanakkor, hogy a japán államkötvények nagyjából 90 százalékát belföldi szereplők birtokolják, ami némi stabilitást adhat, de Takatoshi Ito ebben sem bízik hosszú távon.

"Keskeny az ösvény a katasztrófa elkerülésére. Az egyedüli jó hír, hogy bőven van még tér az adóemelésekre" - fejtegette nézeteit a közgazdász. Véleménye szerint a forgalmi adó emelése kevésbé hat negatívan a növekedésre, mint például a társasági adó, így megfelelő eszközként szolgálhat a költségvetési konszolidációban.

Sinzó Abe október elsején jelentheti be döntését, a japán jegybank Tankan gazdasági hangulatindexének megjelenését követően.

http://index.hu/g...sszomlast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése