2013. szeptember 23., hétfő

Putyin felszólalása a Valdaj Klubban

Középpontban az oroszországi identitás

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalt a Valdaj Klub konferenciáján, ahová ezúttal meghívást kaptak a „rendszeren kívüli ellenzék” tagjai is.
A Valdaj Klub idei fő témája Oroszország sokszínűsége és az oroszországi identitás volt. Putyin előadásának is az identitás volt a fő témája. Az elnök elmondta, a Szovjetunió széthullásával a szovjet ideológia is kimúlt, s ezt már nem lehet visszahozni. Az orosz konzervatív ideológia, amely az 1917 előtti Oroszországot idealizálja, „távol van a valóságtól”, akárcsak a Nyugatot másolni akaró ultraliberálisok képzetei.
Putyin szerint Oroszország csak nemzeti identitásának megteremtésével lehet sikeres ország a jövőben, ezért a nemzeti identitás kérdése fundamentális jelentőségű az ország számára. 1991 után a hatalom nem foglalkozott kellőképpen az identitás kérdésével, az előző ideológia pedig súlyos örökséget hagyott maga után. Az 1990-es évek „gyarmati” elitje főként azzal volt elfoglalva, hogy szétlopja az ország javait, jövőjét azonban nem Oroszországban képzelte el.
A nemzeti ideológia tehát nem született meg magától az 1990-es években, a külső minták mechanikus kopírozását pedig nem fogadta el az oroszországi társadalom. Putyin szerint más országokban is kudarcot vallottak a mechanikus másolási kísérletek. Az új oroszországi identitás nem lehet monopólium jellegű, és nem „örökkévalónak” kell lennie, hanem élő organizmusnak – hangsúlyozta az elnök.
Az elnök felhívta a figyelmet az etnikai nacionalizmusok pusztító erejére, s Oroszország soknemzetiségű, polikonfesszionális jellegére. Putyin szerint az identitás alapja a patriotizmus és büszkeség kell legyen. A kritika fontos, de „az önbecsülés és hazaszeretet nélküli kritika megalázó és kontraproduktív”.
Putyin bírálta a nyugati államokat, amiért elfordultak a keresztény gyökereiktől és egyenlőségjelet tettek a sokgyerekes családok és homoszexuális párok közé. Ez az erkölcsi degradáció felé vezető út. Kritikusan szólt a multikulturalizmusról is, melyet szerinte felülről erőltetnek és sok tekintetben a gyarmati kor örökségének tekinthető. Ezzel szemben kiemelte az oroszországi soknemzetiségű együttélés pozitív tapasztalatait, s külön is a szovjet nemzetiségi politika eredményeit.
Kritikusan szólt viszont a múlt azon szemléletéről, amely csak erőforrásként tekintett az emberekre. Putyin elmondta, a tervezett Eurázsiai Unió nem pusztán gazdasági projekt, hanem a múlt örökségéből táplálkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése