2013. szeptember 23., hétfő

Még felismerhető Himnuszunk “csárdás” változata

Az idei Ausztrál és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt érmes ifjúsági sportolókat már a Himnusz felújított, rövidebb, másfél perces változatával köszöntötték.
A Magyar Olimpiai Bizottság hétfő délelőtti ünnepségén felcsendült a magyar Himnusz legújabb, hivatalos, 90 másodperces, szimfonikus változata (a linken meghallgathatja), amely kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához készült. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató elmondta: az új verziót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperc hosszú volt, szemben a többi ország nagyjából 90 másodpercesével.
Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke beszámolt arról, hogy az új változatot a MOB felkérésére, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítették el a MÁV Szimfonikus Zenekarral.
Ez a változat jól képviseli a mű verbunkos karakterét, frissességét és lendületét méltó kísérője lesz a magyar sportolóknak, továbbá lelkesítő, és az összetartozás egységét is kifejező éneke a sportszerető szurkolóknak itthon és szerte a világban.
– jelentette ki.
Az új himnusz különlegessége továbbá a zeneszerző által ugyan eredetileg jelzett, de hangzó anyagban még sosem hallott harangszó, ami a karmester szerint egyértelműen utalás arra, amit a magyarság adott Európának az oszmán birodalom felett aratott nándorfehérvári győzelem emlékér e.
Az Erkel Társaság elnöke elmondta, az új változatnál az autentikusságra törekedtek, hogy a legeredetibb magyar himnuszt hozzák létre. Az új Himnuszban hangnemváltás is történt, B-dúr hangnemben vették fel a könnyebb énekelhetőség kedvéért. Somogyvári Ákost egyébként rokoni kapcsolatok is kötik Erkel Ferenchez, ugyanis a szépapja volt.
A magyar Himnuszt már a londoni olimpián is lerövidítették, első aranyérmesünknek, Szilágyi Áronnak egy olyan változatát játszották le, amibe még a sportoló is belezavarodott. Az olimpián részt vevő több mint kétszáz nemzet himnuszát a Londoni Filharmonikus Zenekar vette fel, így kevés ideje maradt minden egyes darabra. A magyar Himnusz egy sorát mintegy egy szexttel feljebb játszották a zenészek, az azonban nem derült ki, hogy miért. Az enyhén szólva is furcsa himnusz után a MOB tiltakozására és közbenjárására Gyurta Dánielnek már jó himnuszt játszottak.
(Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése