2013. szeptember 23., hétfő

Szergej Lavrov: ”az amerikai partner zsarolni kezd bennünket”

Az Egyesült Államok megpróbálja zsarolni Oroszországot, Moszkvára és a nemzetközi közösségre erőltetni egy kifordított szíriai rendezései tervet. Ezt nyilatkozta Moszkvában Szergej Lavrov külügyminiszter. A Nyugat megközelítése a szíriai válsághoz tisztán politikai és célja, hogy a fölényét bizonyítsa, valamint, hogy maga rendelkezzen a Közel-Keleten. Ennek semmi köze a szíriai válság rendezéséhez és a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez Szíriában – jegyezte meg Szergej Lavrov.
Az orosz diplomácia vezetője, aki általában visszafogott és korrekt, először tett ilyen éles kijelentést Moszkva nyugati partnereiről az országos orosz Channel One csatornának adott interjúja alkalmával. Lavrov arról beszélt, hogy a szíriai rendezés kapcsán milyen különbség jelent meg az egyes nézőpontok között, Oroszország és Kína, valamint az Egyesült Államok, Párizs és London között. Az ENSZ-ellenőrök vegyi fegyverekről szóló utolsó jelentése körüli manipuláció megmutatta, hogy valójában semmilyen jelentésre sem volt szüksége a Nyugatnak – mondta Szergej Lavrov:
Franciaország és az Egyesült Államok nem titkolták, hogy semmilyen jelentés se kellett nekik. Jóval a jelentés elkészítése előtt kijelentették, hogy már régóta tisztában vannak mindennel és hogy a titkosszolgálati adataik hibátlanul pontosak. Azóta sem mutatták meg azokat nekünk. Amit pedig megmutattak, nem győz meg arról, hogy az az eset kapcsolatban áll vegyi fegyver alkalmazásával az Aszad rezsim által.
Szergej Lavrov emlékeztetett rá, hogy még az augusztus 21-én történt damaszkuszi incidens kivizsgálása előtt a CIA és a Pentagon veteránjainak Barack Obamának címzett nyílt levele jelent meg az amerikai sajtóban. Benne határozottan kijelentették, hogy a ”vegyi fegyver” használata Szíriában nem más, mint provokáció. A veteránok szeptember 8-i leveléről van szó. Az üzenet írói szerint John Brennan, a CIA jelenlegi vezetője szándékosan félrevezeti a Kongresszust és az amerikai közvéleményt, próbálva megismételni az iraki forgatókönyvet. A levél szerzői a brit hírszerzésre hivatkozva azt állítják, hogy hivatalos Damaszkusznak nincs köze a vegyi támadáshoz. A levelüket nem vették figyelembe.
Az orosz diplomata szerint Nyugat a szeptember 14-i orosz-amerikai megállapodásban (a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vétele) nem arra lát lehetőséget, hogy megszabadíthatják a világot jelentős mennyiségű mérgező anyagoktól. Számára ez ”lehetőség megtenni azt, amit Oroszország és Kína nem engedett meg nekik, vagyis elfogadni egy a rezsim ellen irányuló és az ellenzéket igazoló határozatot”. A cél, hogy mindenért Bassár el-Aszadot vádolják és egyúttal szabad kezet adni a katonai forgatókönyv számára – mondta Lavrov:
A Nyugat nem tudja elismerni, hogy ismét hibázott: ahogyan hibázott Líbiával, szétbombázva az országot és az összeomlás szélére taszítva azt; ahogyan Irakkal is hibáztak. Erről más senki sem emlékezik meg. Mindenki csak arról beszél, hogy Bassár el-Aszadnak mennie kell. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki harcosok kétharmada dzsihadista és a céljuk, hogy iszlám kalifátust hozzanak létre Szíriában. Ez katasztrófához vezethet a térségben.
Szergej Lavrov emellett elutasította azt a próbálkozást, hogy Oroszországot kiáltsák ki az egyetlen felelős félnek a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséért: Szeretném tisztázni, hogy nem képezünk garanciát Szíria vegyi fegyverektől való megszabadítására. Biztosítjuk Szíria fenntartások nélküli csatlakozását a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez. Ezentúl a globális közösség jelenti a garanciát arra, hogy Szíria teljesíti a kötelezettségeit. Ebben az esetben ez pedig az OPCW. Szergej Lavrov szintén elmondta, hogy véleménye szerint a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez elegendő rendőri egységekre korlátozódni Szíriában, hogy megvédjék az OPCW ellenőreit. Oroszország pedig kész megtenni ezt.

(Oroszország Hangja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése