2013. szeptember 23., hétfő

Ismét megakadályoztak egy kilakoltatást!


Balogh Béla a Koppány csoport vezetője a megakadályozott kilakoltatáson
Balogh Béla a Koppány csoport vezetője, a megakadályozott kilakoltatáson

…”Mert senkit nem lehet otthontalanná tenni, bárki legyen is az. A lakhatás alapvető emberi jog…”


Az utolsó utáni utolsó pillanatban; vasárnap este kért segítséget a Koppány csoporttól, – egy 91 éves idős hölgy és a fia, – hogy másnap, hétfő reggel 9 órakor segítsenek megakadályozni a kilakoltatásukat.

A Balogh Béla vezette “Koppány csoport” és a Póka László vezette “Nem adom a házamat mozgalom”, a Facebookon történt riasztás után, hétfő reggel néhány tucat aktivistával kivonult a tervezett kilakoltatás helyszínére, a budapesti XIII. kerület Kádár utcába.

Póka László _középen_ A nem adom a házamat mozgalom vezetője a megakadályozott kilakoltatáson
Póka László (középen), A nem adom a házamat mozgalom vezetője, a megakadályozott kilakoltatáson.

A Koppány csoport információi szerint; “a Tóth és Társa végrehajtói iroda kívánta kilakoltatni a 91 éves nénit és fiát, s így a végrehajtást kérő birtokába adni a lakást.”

Ismét egy eléggé zavarosnak tűnő devizahiteles ügy végkifejlete kezdődött el, melyben elmondások alapján felmerült a Raiffeisen bank neve is. Előzményként megtudhattuk; hogy ebben az esetben a számlaadósságokkal és az önkormányzati kilakoltatásokkal ellentétben, itt nem igazán a komoly szegénység a baj okozója, – mert egy 40 millió forintot érő, 160 négyzetméteres lakásra vett fel hitelt az idős néni fia, – ráadásul nem is önmaga, hanem egy küldöldi, (olasz), házaspár számára. Állítása szerint; csak pár milliós szabad felhasználású hitelt vett fel, a nagy lakásra, – és ezzel kapcsolatban egy büntetőügy is folyamatban van csalás miatt, – ámde, (ahogyan ez már megszokott, – a szerk.), – ez nem befolyásolja a végrehajtási eljárás menetét.

A fiatalember azt mondta, hogy a kilakoltatásukról, csak előtte 2 nappal, szombaton értesültek. De ők el is mennének a lakásból, – csak időt kérnek, mert ilyen rövid idő alatt lehetelen megoldani a költözést idős, ágyhoz kötött édesanyjával.

A kilakoltatásra megérkezett a végrehajtást kérő is, aki érthető módon nem bizonyult túl népszerűnek a megjelent otthonvédő aktivisták körében.

A további információk szerint ezután, – feltehetően az otthonvédők személyes megjelenésének is köszönhetően, – a kilakoltatás egy hónapra felfüggesztésre került. Az elkövetkező 30 napban lehetőség van egy nyugodt költözésre, (amennyiben egy otthon ehagyását ennek lehet nevezni, – a szerk.) – de felmerült az egyezség lehetősége is, a lakás visszabérlését illetően.

Az otthonvédők személyes kiállása ezzel lényegében sikeresnek ítélhető. Gratulálunk nekik! – Az Otthonvédő mozgalom alapvető hitvallásának megfelelően cselekedtek: “Mindenkit védenek, aki segítségért fordul hozzájuk és egyetlen otthonából akarják kilakoltatni. Mert senkit nem lehet otthontalanná tenni, bárki legyen is az. A lakhatás alapvető emberi jog.

Balogh Béla a Koppány csoport vezetője a megakadályozott kilakoltatáson _
Balogh Béla a Koppány csoport vezetője, a megakadályozott kilakoltatáson.

Az otthonvédők, a megakadályozott kilakoltatás végén...
Az otthonvédők, a megakadályozott kilakoltatás végén…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése