2013. szeptember 23., hétfő

Aknatámadás érte az orosz nagykövetséget Szíriában

Három diplomata megsebesült, amikor vasárnap akna csapódott Oroszország damaszkuszi nagykövetségének területére, miközben Szíria – kötelezettségvállalásának megfelelően – időben átadta a vegyi fegyvereiről szóló jelentést. Az aknát Brazeh kerületből lőtték az orosz nagykövetség területére. A támadásban a külképviselet három munkatársa sebesült meg, de nem életveszélyesen, derül ki az orosz külügyminisztérium Moszkvában kiadott jelentéséből.
Jelenleg is tart a nyomozás, és további lépéseket fognak tenni a szír fél segítségével, hogy megerősítsék az orosz diplomáciai misszió biztonságát, jegyezték meg. Az ellenzéki fegyveresek nem először támadták az orosz nagykövetséget Damaszkuszban.
Mintegy egy órával a támadás előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy országa kész katonai megfigyelőket küldeni a szakértők és a vegyifegyver-készletek megsemmisítése folyamatának védelme érdekében. Elmondta, hogy Oroszország nem akar teljes katonai különítményt küldeni Szíriába, és hozzátette, nemzetközi jelenlétet javasoltak ott, ahol szakértők fognak dolgozni Szíriában.
A vegyi fegyverek tiltásával foglalkozó nemzetközi szervezet (OPCW) Hágában kijelentette, hogy Szíria szombaton átadta a vegyi fegyvereiről szóló előzetes jelentést. Szíria hivatalosan október 14-én fog a szervezet tagjává válni. Az OPCW, amely Aszad vegyi arzenáljának megsemmisítéséért felelős, közölte, hogy már ellenőrizték a beadott jelentést, de további információkat nem közöltek.
(CRI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése