2013. szeptember 23., hétfő

Népszavazáson bukott el a stadionépítés – a svájciak lakást akarnak

Magas részvételi arány mellett a szavazók 50,8 százaléka nemet mondott arra, hogy 216 millió frankból új stadion épüljön Zürichben. Az eredetileg hozzá kapcsolódó lakásépítésre viszont igent mondtak. A két nagy zürichi futballklub, az FCZ (FC Zürich) és a GC (Grasshopper-Club) egyaránt nyerni tudott a hétvégén a pályán, mégsem igazán voltak boldogok sem a szurkolóik, sem a klubvezetők. Ugyanis 216 millió frankból épült volna új stadion a két csapatnak, azaz mintegy 52,5 milliárd forintból, ez azonban a vasárnapi népszavazáson elbukott – derül ki a Neuer Züricher Zeitung tudósításából.
Magasnak számító, ötven százalék körüli szavazati aránnyal a választópolgárok 50,8 százaléka, mintegy 53 ezer fő nemet mondott a projektre, amelyet egy Hardturmareal nevű városrészben terveztek felhúzni. Így a klubok stadionja a Letzigrund marad, amely eredetileg az FCZ hona, de ideiglenes jelleggel a GC is ott lakozik.
Letzigrund (Fotó: Wikimedia Commons) A stadion mellé új lakóparkot is terveztek, amely eléggé szorosan a stadionépítéshez kapcsolódik, bár voltak olyan törekvések, hogy leválasztják róla. A 103 millió frankos lakásberuházásról végül külön lehetett szavazni és a lakosság 67,4 százaléka támogatta is, ám stadion nélkül a lakópark sem fog felépülni.
A költségvetési pénzekből tervezett új stadion helyett most a Letzigrund felújítása, esetleg egy olcsóbb új stadion van napirenden.
(privatbankar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése