2013. november 25., hétfő

Kínai válasz

Kína újabb választ adott az őt katonailag bekeríteni szándékozó, és körülbástyázó USA ténykedésekre. Peking egyre jobban duzzadó gazdasági és katonai erejét önmagában az USA megfékezni képtelen, szövetségesekre van szüksége. Észak felől Dél-Korea, Keletről Japán, délről a Fülöp Szigetek, tapogatózások Vietnámban, mind az USA körülbástyázásának állomásai. A cél, hogy az USA Csendes-óceáni flottájának kikötő legyenek, és így megfelelő technikával és létszámmal körül bástyázza Kínát.

Kína olyan ütemben fejlődik, hogy ilyen tempóra senki nem számított a világ politikai palettáján. Az a tempó, amit ma Kína diktál, a sorozatos meglepetéseivel, erősen elgondolkodtató. Az ötödik generációs vadászgépet úgy mutatták be, hogy arról még az USA legjobb hírszerzői sem tudtak semmit. Kína saját katonai helikoptert készített, egy régebbi orosz közös fejlesztés alapján, de minden technológiát, melyre szüksége van beszerez. Iránnal is megegyeztek a drón átvizsgálásában, annak idején Szerbiából megszerezték a lelőtt F117 roncsait, a teljes elektronikával együtt, de olyan technológiával is rendelkeznek amelyet egyszerűen megvásároltak, vagy lemásoltak. 

Kína az amerikai kormány szerint 2020-ra olyan tengeri hatalom lesz, amelyet igen komoly előkészületekkel lehet csak féken tartani. Csakhogy a 2020 olyan dátum, amely már most megdőlt, ugyanis Kína olyan ütemben gyártja a legújabb típusú hajókat, hogy szinte követhetetlen mikor mit adnak éppen át, folyamatosan avatják az új és új különböző osztályú járműveket. Megszületett a válasz a tengeri körülbástyázásra is, Kína elkészítette az orosz BEAR szuper-bombázó kínai változatát. Ekkora terhelhetőséggel a repülőről indított atom rakéták minden gond nélkül elérik az USA valamennyi kikötőjét, repülőgép bázisát az egész Csendes-óceáni térségben. Újabb meglepetés, és újabb amerikai felhördülés követte a repülőgép bemutatkozását. Kína megfelelően modern technológiákkal rendelkezik ahhoz, hogy megvédje a levegőben ezeket a gépeket, már műhold elleni fegyvert is teszteltek. Az orosz technológián alapuló, külön erre a célra fejlesztett támadó rakéták pedig fentről indítva sokféle töltetet, közte atom töltetet is képes célba juttatni.

Az Egyesült Államok annak idején kitalálta a fegyverkezési versenyt, a hidegháború fegyvere pedig az volt, hogy mesebeli fegyverei nagy része puszta kitaláció, és ügyes filmtrükk volt. Most hasonló versenyre kényszerül, csakhogy a meséknek már nem dől be senki. Amikor már azt is megkérdőjelezik, hogy az USA egyáltalán eljutott-e a holdra, amikor mindenki tudja, hogy a nemzetközi űrállomás technológiája nagyrészt orosz, a csillagháborús terv pedig bebizonyosodottan elejétől a végéig egy hatalmas trükk volt, mostanra még azt sem hiszik el az Egyesült Államoknak amit kérdez. A csodálatos ijesztő katonai technológiák hatását viszont senki nem látja. Nincs eredmény Afganisztánban, nincs Irakban sem, de máshol sincs. A világ már csak azt hiszi el, amit lát is működni, de sokszor még akkor sem. Sokkal inkább akkor, amikor megjön a kézzelfogható bizonyíték. Olyasmi, mint az orosz győzelem a grúzok felett. Aztán lehet mondogatni, hogy micsoda elavult az orosz katonai felépítés meg technológia, és micsoda jó a nyugati, csak éppen valami hiba csúszott be, mert az eredmény a lényeg. Ezt pedig egyenlőre ezek az államok tudnak felmutatni. Kína például azt, hogy beteljesednek a nyugati félelmek, miszerint Kína nem fog tárgyalgatni, hanem erejére támaszkodva kijelentéseket fog tenni. Az első eset meg is történt. A hét folyamán Peking egyszerűen közölte, Kína szerint itt és itt vannak a tengeri határok, ha valakinek nem tetszik, lehet reklamálni, de senkit sem fog érdekelni. Nyomatékképpen pedig bemutatták az új bombázó gépet, és átadtak néhány új rakétavető hadihajót.
A kínai érdek érvényesítés egyértelműen követi a világra jellemző tendenciát, ami pedig arról szól, hogy nem dumálni kell, hanem cselekedni, és lépni időben. Meg is teszik, méghozzá rohamléptekben.

http://www.hidfo.net/2013/11/25/kinai-valasz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése