2013. december 30., hétfő

Látványos hőtérkép: így hatnak az érzelmek az emberi testre

A boldogság tökéletes ellentéte a depressziónak, az undor a belek tájékára is hat, ha pedig megvetést érzünk, csökken az aktivitás a nemi szervek tájékán - derül ki az emberi testről készített érzelmi hőtérképről.
Hasonlít egymásra a düh és a büszkeség, a szerelem és a boldogság, ha az érzelmek emberi testre gyakorolt hatásait vizsgáljuk - derült ki egy finn kutatásból, amelyről a Gawker is beszámolt. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, vajon ugyanolyan testi tüneteket érzékelnek-e az azonos érzelmeket megélő embereknek.
4765786
Felső sor: düh, félelem, undor, boldogság, szomorúság, meglepődés, alapállapot.
Alsó sor: szorongás, szerelem, lehangoltság, megvetés, büszkeség, szégyen, irigység.

A 701 résztvevőt arra kérték, hogy rajzolják le, a különböző érzelmek megtapasztalásakor testük mely részein éreztek fokozott, illetve csökkenő aktivitást. Az előbbit meleg színekkel, az utóbbit kékkel fejezték ki. A nagyjából egységes benyomásokat egyfajta hőtérképen ábrázolták.
Érdemes megjegyezni, hogy a testi érzeteket a vizsgálatban nem mérhető formában határozták meg, tehát nem a testhő és a pulzus változásaira voltak kíváncsiak, hanem a résztvevők szubjektív érzékeléseit rögzítették.
Majdnem minden érzelem változásokat idézett elő a fej tájékán, míg az örömhöz és a dühhöz hasonló, intenzív érzések a végtagokban is éreztették hatásukat. Az emésztőrendszer és a torok tájékát azonban szinte kizárólag az undor mozgatta meg.

HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése