2013. december 30., hétfő

Sorra dőlnek be a magyar vállalkozások

2010-ben az úgynevezett "gazdasági világválság" negatív hatásaival és az "elmúlt nyolc évvel" magyarázta a kormány, hogy rekordot döntött a csődbement és felszámolt magyar vállalkozások száma. Abban az évben több mint 28 ezer hazai cég szűnt meg, a világsajtó a közelgő magyar államcsődre spekulált.
A kormány retorikájának alapja volt, hogy a helyzeten csak egy erős állam tud úrrá lenni. Az erős állam illúziója mellett még másfél millió munkahelyet is ígértek.
Kétségtelen, hogy a második Fidesz-kormány a "rendszerváltás" utáni Magyarország legnagyobb gazdasági átrendezését csinálta meg. Feltőkésítették a 25 éve konszolidálódott külpolitikai helyzet botcsinálta kapitalistáit. Kilóra vettek meg mindent, ami mozdítható, hogy a jelenleg is zajló visszarendeződésben nagyobb alkualappal indulhassanak. A népet is kilóra vették meg, havi ezer forintot könnyítettek az általános kifárasztáson. Mindeközben ma Magyarországon hatalmasabb vagyon összpontosul a milliomosok, milliárdosok kezében, mint a rendszerváltás óta bármikor.
Amikor a kormány azt mondja, kedvezőbb helyzetbe hozzák a hazai vállalkozásokat, az alatt azt kell érteni, hogy a Fidesz holdudvarához tartozó vállalkozók kedvezőbb helyzetbe kerülnek. Amikor azt mondják, jobb hitelfeltételeket biztosítanak, azzal azt mondják, minden eddiginél olcsóbb hiteleket adnak az ő botcsinálta kapitalistáiknak. Döntik a pénzt a hazaáruló oligarchák vállalkozásaiba. Orbán nyelvén mondva: zajlik a hazai vállalkozások feltőkésítése. Az elmúlt négy évben a gazdag még gazdagabb lett.
Az értékteremtő munkából kinőtt vállalkozások pedig tömegével mennek csődbe. Azok a vállalkozások, amiket magyar emberek induló tőke híján a semmiből próbáltak felépíteni, ha nagy nehezen hitelhez jutottak, visszafizetni már nem tudják. 2013-ban már több mint 33 ezer céget törölt a cégbíróság. Ez a tavalyihoz képest 22%-os növekedés, amit már nem foghatnak az elmúlt nyolc évre. A "gazdasági világválságra" sem foghatják, tudniillik most nincs válság, "Európa" optimista, azt mondják, már indul a növekedés.
Az Opten céginformációs szolgáltató szerint a Kft.-k kötelező törzstőke emelése igazán csak idén érezteti majd hatását, akár 45 ezer céget is törölhetnek. A kormány sikeresen lerombolja a még vegetáló, a demokrata kormányok munkálkodását úgy-ahogy túlélő hazai vállalkozásokat. Aligha lehet ezt a kormány szerencsétlen ballépésének tekinteni, - ez egy a Fidesz-közeli vállalkozók érdekében végrehajtott piaci nagytakarítás.
A végén csak a lopott tőkére alapozott nagy cégbirodalmak maradnak meg, az értékteremtő munkára épített hazai vállalkozások csődbe mennek. A kevesebb vállalkozás pedig kevesebb munkahely, csúszunk tovább a lejtőn. Másfél millió munkahelyet teremtettek, - de nem annyival többet, hanem összesen másfél milliót.
Fenyvesi Áron


Csinálják a piacot a multinak a pénztárgépes hazaárulással.

Köszönhetően Orbán online kasszás lehúzásának. A Fidesz jobban teljesít: újabb családi vállalkozások vége, újabb munkanélküliek serege, íme a nemzet kormánya. Csak éppen, melyiké?

Több tízezer kisbolt nem nyit már ki januártól

kucsák lovon.jpg Kucsák
A XVIII. kerületben mintegy kétszáz – országosan harmincezer – kereskedő döntött úgy, hogy év végén becsukja a boltot. Bár Magyarország a fideszesek szerint Jobban Teljesít, a gyér forgalom mellett akkora terhet jelent az új pénztárgépek bevezetése, hogy azon még a kilátásba helyezett ötvenezer forintos állami támogatás sem segít.
Harminckétezer kisvállalkozó már nem is rendelte meg az új, online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, inkább lehúzzák a rolót – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményéből. Az átállás költségeit lehetetlen kigazdálkodni a csekélyke forgalomból, amit a kisebb üzletek bonyolítanak. Sok helyen már magát sem tartotta el az üzlet, nekik egyáltalán nem éri meg beruházniuk az új kasszára. Akik viszont talpon maradnak, azoknak muszáj beépíteniük az árakba az online adatkapcsolat terheit. Az adatátvitel havonta 2300 forintba kerül, s az új gépek karbantartásigénye is növeli majd a kiadásokat.
Ráadásul az ötvenezer forintos állami támogatás is elszállhat, mert azt csak azok kaphatják meg, akiknél még az idén működni kezdenek az új gépek. A NAV tájékoztatása szerint 120 ezernél valamivel több megrendelést regisztráltak, de eddig csak kicsivel több, mint tízezer kassza lett bekötve. Márpedig szilveszterig már csak két munkanap van, így mintegy százezer kereskedő bukhatja az állami támogatást.
Kucsák László, a fideszesek XVIII. kerületi országgyűlési képviselője éppen Karácsonyra időzítve szóratta ki a kampánylevelét, ám ahogy lenni szokott a kerületi családi vállalkozások tönkretételében való felelősségét (is) diszkréten elhallgatta.
Szeretném az olyan emberek szemét is felnyitni, akik nincsenek benne a dologba, és így nem látnak a dolgok mélyére. Megpróbálok rövid lenni, de nem biztos hogy sikerül.

Január 1 –től kötelező az onlyne pénztárgép. Ezzel a NAV azt szeretné elérni, hogy minden tételt becsületesen üssünk be, ezáltal több lesz az adó bevétel. Eddig is úgy volt hogy ha elkaptak hogy mondjuk egy kávét nem ütöttem be, akár több száz ezer forintra megbüntethettek, persze ők 1700 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni, de ez más téma.


Tehát minden boltba – még a legkisebb lukba is – új pénztárgép kell. Vannak akik nem rég kezdték az üzletet, és még garanciás a gépük, de nem baj, megy a levesbe. Tehát kb 160 – 170 ezer forintért meg kell vegyük a gépet, és havonta kb 4000 forintot fizetni kell a Tkomnak fenntartási díjat. Ja és természetesen ahány telephely annyi gép. Akinek van pl 3 zöldséges üzlete, 3 gépet kell venni. Szerinted kedves olvasó az a nénike aki eddig egy pici boltban rövidárút kínált, fog ennyit beruházni? Persze hogy nem! Ezzel egy csomó munkahely megszűnik.


Már hónapokkal ezelőtt kötelező volt kifizetni a majdnem 40 000 ft előleget, szerződést kellet kötni, a forgalmazó cégekkel. Mert ha nem január 1-től akár be is vonhatják a vállalkozói engedélyt. Most így december végén még se híre, se hamva a gépeknek, az a lényeg hogy fizettünk előleget.


Azt mondták még az elején, hogy ezek a gépek egységárasok lesznek, mindegy melyik viszont eladót választjuk. Az elején még így is volt, de most már vannak pesti kereskedők, akik akár 20-30 % -al olcsóbban kínálják. Valószínűleg most is sok sógor, koma, jó barát, meggazdagodik ebből.


Van egy ismerősöm, igazi „kockafej”, a munkája és a hobbija is a számítógép. Ő mondta: te el hiszed hogy ha egyszerre ennyi ilyen típusú gépet rákötnek a rendszerre, fogja bírni? A NASA-kak nincs ilyen bika felszerelése! Hát igen, valószínűleg ez az egész inkább pszihológiai hadviselés, sokan, köztük én is be vagyunk tojva.


A másik, szép dolog: januártól emelik a minimál bért. Ez mind gyönyörűen javítja a statisztikát. De mi vállalkozók eddig is szinte többet fizettünk egy dolgozó után az állam felé, mint amennyit kézhez kapott. Ezután akinek volt pl 5 melósa, tuti hogy legalább kettőt lapátra tesz. Mert nem megy másként! Nincs több bőr a rókán!


Tehát januártól új pénztárgép, magasabb költségek, magasabb járulékok.

Egy csomó ember megy az utcára, de papíron emelkedni fog az élet színvonal.
MAGYARORSZÁG! SZERETLEK!
Forrás:
http://magyarhajnal.com/32-ezer-kisbolt-megy-csodbe-januar-1-tol/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=691745150857837&set=a.192132324152458.44460.100000670754520&type=1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése