2014. január 20., hétfő

Elszabadult a pokol Kijevben

Tízezrek csatáztak a rendőrökkel az ukrán fővárosban, felgyújtottak egy rendőrbuszt is. A könnygázgránátokra utcakő a válasz. A parlament épületéhez tartó tüntetők összecsaptak a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel vasárnap, a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tartott nagygyűlés után.


Zuhanyra várva Helyszíni beszámolók szerint az arcukat maszkkal, sállal, gázálarccal eltakaró radikális tüntetők különféle tárgyakat, petárdákat, füstbombákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőri kordon felé a Dinamo stadionnál. Egy rendőrbuszt felgyújtottak.
A rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe.
Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a “forradalom” szót skandálták.
Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.


Döbrögi-haver a felbujtók között Az egyik vezető civil aktivista a Facebookon arról számolt be, hogy a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól.
Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s utcaköveket kezdtek el felszedni. Parlamenti képviselők eközben arról számoltak be, hogy a rendvédelmi szervek vízágyúkat vezényeltek a tüntetők feloszlatására a mínusz tíz fokos fagyban. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban.
(MTI)
A cionisták nem nyugszanak!
Ugyanakkor a 90 százalékban oroszajkú Kijevben FELBUKKANTAK és cselekednek már a felfordulást, az Ukrajna kifosztását és az EU-t ellenző demonstrálók is.
Kicsit beporozták Klicskot!


Polgárháború Ukrajnában?


Kijev központjában újabb összecsapások történtek, miután a parlament elfogadta a külföldről pénzelt tüntetések felszámolására tervezett törvényt.
Az új szabályozás szerint pénzbüntetéssel és szabadságvesztéssel is büntethető, ha valaki engedély nélkül nyilvános helyen sátrakat állít vagy barikádokat épít. Ezzel együtt a rágalmazást is szigorúan büntetendő kategóriába sorolták, mivel tartani lehet attól, hogy a felforgatók nyugati informátorokon és médiaeszközökön keresztül az államhatalom hitelességét fogják aláásni. Az új szabályozás tiltja az öt autónál nagyobb konvojokban történő közlekedést is a főváros területén, mivel a közlekedés és így a gazdaság megbénítása egy újabb eszköz az anarchisták kezében.
A módosításokat követően Vitalij Klicsko ellenzéki vezető Viktor Janukovics államfővel tárgyalt a helyzet rendezéséről. Mindkét fél tisztában van vele, hogy a helyzetet nem lehet kompromisszummal rendezni, vagy kelet, vagy nyugat. Mindemellett a mostanra köztudottan buzi Vitalij Klicsko igyekszik saját hitelességét rendbe tenni, és ehhez nem a kormánnyal folytatott demokratikus párbeszéd illúziója az egyetlen eszköz. Mivel ő az ellenzék egyetlen korábban még hiteles figurája, a média igyekszik minden téren sulykolni, hogy Klicsko nem homoszexuális, és mindezt alátámasztják egy amerikai színésznő/énekesnő interjúvolásával, aki ügynökként elismeri, hogy Vitalij Klicsko barátnője.


Hiteles, vagy nem hiteles az ellenzék központi alakja?

A számos interjú ellenére Klicsko magánéletéről eddig nem sok minden látott napvilágot, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy átmenetileg Németországban él barátjával. Most, hogy adott egy remek fedőtörténet, ami egyben azt is megmagyarázni hivatott, hogy az ex-boxoló ellenzéki vezetőként is miért tölt olyan sok időt az Egyesült Államokban, a nyugatiak újra ezreket tudnak megmozdítani és utcára vinni.
Ennek megfelelően az Udar párt utcára is vitte a tüntetőket. Kiújultak az összecsapások, a tegnap éjjeli tüntetések után több mint 70 személyt kellett kórházba szállítani. Klicsko most polgárháborús helyzetről beszél, miután a letartóztatásokat követően a tüntetők újra barikádokat építettek és eltorlaszolták a városba vezető utakat, ahol a karhatalmi erők számára erősítés érkezett volna.
Nem adják fel az ország szírializálására szőtt terveket. Ami most Ukrajnában zajlik, az akkor fog majd lecsillapodni, amikor már a környező országok is orosz érdekszférába kerülnek, és Ukrajna nem a Kelet és Nyugat ütközőzónája lesz. Addig pedig, ki tudja, meddig fajulnak a dolgok - fel van-e készülve az ukrán lakosság arra, hogy a közeljövőben a semmiből civilekre lövöldöző terroristák is megjelenhetnek?

http://www.hidfo.net/2014/01/20/polgarhaboru-ukrajnaban


“Forradalom! Rohamra!” – Polgárháborút akar kiprovokálni Ukrajnában, az ellenzéki atlantista csürhe



Náci sisakban az ellenzéki EU párti 'tüntető' _ fotó ruvr.ru
Náci sisakban az ellenzéki EU párti ‘tüntető’ – fotó: ruvr.ru

…”Hétfőn este a Szabadság párt kijelentette, hogy Ukrajna szerte mozgósítási pontokat hoznak létre, és felhívják az ukrán polgárokat, hogy vegyenek részt az önvédelmi csapatokban. Úgy tűnik sikerrel provokálják ki a polgárháborút…


…A lázadók Ukrajna törvényes kormányának megdöntését akarják elérni, – törvénytelen eszközökkel, erőszakkal. Hátterükben az euro-atlantista támogatókkal, kik még mindig nem tettek le eredeti céljukról; hogy bekebelezzék Ukrajnát. És az Eu gyarmatává silányítsák, ugyanúgy, – mint az általuk lepusztított, tönkre tett közép-kelet-európai államokat”


1. Számvetés a sebesültekről

Több mint 200 ember sérült meg a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban Kijev központjában január 19-20-án. Hétfőn a tiltakozó akciók 103 részvevőjét kellett ellátniuk a mentőknek. Közülük 42-őt kórházba szállítottak. – Négy ember súlyosan megsérült (szemsérülés, végtag-sérülés), a többiek zúzódásokat, de volt, aki agysérülést szenvedett.

A sérültek közül, háromnak az orvosok eltávolították az egyik szemét, egy embernek pedig amputálták a kezét.

Az Ukrán Belügyminisztérium adatai szerint; 100 rendőr is orvosi segítséget kért, közülük 61-en kórházba kerültek.

Az összecsapásokban 15 újságíró is megsérült.

4h_51185925 EPA

2. Polgárháborús vészhelyzet

Vasárnap délután, az ukrán főváros Kijev központjában ismét ellenzéki tüntetés zajlott, mintegy 500 ezer résztvevővel, – amikor is a tüntetők közé vegyült provokátorok összecsapásokat kezdeményeztek a karhatalmi erőkkel.

A nagygyűlésen a múlt héten az Ukrán parlament által elfogadott törvényekről volt szó, melyek többek között megtiltják az engedély nélküli utcai kempingezést, s ezzel az ellenzék véleménye szerint, korlátozzák a véleménynyilvánítási szabadságot. A tiltakozók előtt beszédet mondtak az ellenzék vezetői. Arszenyij Jacenyuk javaslatot tett a tiltakozás módjaira, és megfogalmazott néhány követelést. Egyebek között a hatalommal párhuzamos szervek kialakítását. Vagyis lényegében egy árnyékkormányt akar alakítani.

Ám a tüntetőknek ez valószínűleg nem volt elég, ezért a kormány és a parlament épületének ostromára indultak.

Nem tudta őket megállítani Vitalij Klicsko, az ellenzék másik vezetője sem. Úgy tűnik, hogy sem Klicsko, sem Jacenyuk nem képes ellenőrzése alatt tartani az akció résztvevőit, – de az is lehetséges, hogy nem is akarják. És tulajdonképpeni céljuk, maga az erőszak kiprovokálása volt.

Amikor a Grusevszkij utcában, az Ukrán parlament felé vezető úton, a Parlament ostromára induló tömeg az utat elzáró rendőrsorfal elé ért, – egy csoport fiatal, mintegy 100-an, petárdákkal dobálni kezdték a rendőröket és botokkal támadtak rájuk. Válaszul a rendőrség gumibotot és könnygázt vetett be.

A környék füstbe borult. A támadók azt kiabálták: „Forradalom!” és „Rohamra!”.

Ezalatt Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője közölte, hogy találkozott Viktor Janukovics ukrán államfővel. Az elnök azt ígérte, hogy hétfőn bizottságot alakítanak, amely a válsághelyzet rendezésével foglalkozik. Az ukrán közszolgálati televízióban Klicsko elmondta, hogy a polgárháborús veszélyhelyzet alakult ki. Ezért nem önmagát és lázadó cinkosait, hanem a törvényes ukrán kormányt tette felelőssé.

Az utcai harcokban ezalatt egyre több lett a sebesült. – Az éjszaka folyamán a lázadók lezárták az utat Lvóv és Ivano-Frankovszk városokban, – hogy a Kijevbe induló karhatalmi egységek ne tudjanak eljutni a fővárosba. Ez a szándékuk azonban nem sikerült. A rendőrségi erősítés, némi nehézségek elhárítása után, rendben megérkezett a fővárosba, az ott küzdő karhatalmi erők támogatására.

3. Az USA nyomásgyakorlása

Az események alatt az Egyesült Államok igyekezett nyomást gyakorolni a törvényes Ukrán kormányra, hogy ne védje meg magát a lázadókkal szemben.

Kathleen Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának képviselője az erőszak eszkalációjával vádolta meg az ukrán hatóságokat. Hayden követelte, hogy vonják ki a kommandósokat Kijev központjából, és kezdődjön el a párbeszéd az ellenzékkel. Ellenkező esetben szankciókat helyezett kilátásba.

Szavai szerint a helyzet rosszabbodott, miután Ukrajna kormánya „nem ismerte el a nép törvényes elégedetlenségét” – pofátlanul “népnek” nevezve az atlantisták által pénzelt provokátorokat és a felheccelt lumpen elemeket.
„Az Egyesült Államok fontolgatja a további lépéseket, beleértve a szankciókat is, válaszképpen az erőszak alkalmazására”- mondotta Hayden.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán a tüntetők felgyújtottak 4 rendőrségi buszt és két teherautót.

4. Jégbarikádok – És éles fegyverek

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán a “tüntetők” felgyújtottak 4 rendőrségi buszt és két teherautót. Ismét barikádokat emeltek, időnként kövekkel dobálták a rendőröket, – akik fény- és hanggránátokkal válaszoltak.

Az összecsapások frontvonalában a kiégett autóbuszok és teherautók álltak, amelyek a tűz oltásakor használt víz miatt jégbarikádokká alakultak át.

A zavargások hétfő reggel tovább folytatódtak, közel háromezren gyűltek össze a belvárosban. A tömegben „Kijev, kelj fel!”, „Le a bandával!” kiáltások voltak hallhatók. A rendőröket újabb és újabb támadások érték. A lázadók kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták őket. Több százan megpróbálták áttörni a rendőrkordont. A karhatalom tagjai hang és fénygránátokkal, könnygázzal, s gumilövedékekkel hárították el a támadásokat.

Közben megérkezett a feltartott erősítés is. Kijev központjában újabb különleges műveleti csapatok csatlakoztak a frontvonallá alakult utcákon küzdő rendőrökhöz.

Közben Oleg Matvejcov belügyminisztériumi szóvivő bejelentette, hogy mostantól a “tüntetők” erőszakossága és agresszivitása miatt, ezentúl a rendőrségnek joga van lőfegyvert használni a támadók ellen.

Szavai szerint, eddig a rendőrség még igyekezett kíméletesen fellépni a heves támadásokkal szemben, ahogyan ezt a törvény előírja, – ám ez a fellépés a támadások erőszakossága miatt tovább nem tartható.

Az utcai harcok hétfőn egész nap folytatódtak Kijev központjában. – A “tüntetők” – provokátorok agresszivitása nem csökkent. Lásd a helyszíni fotókat:


5. A valódi szándék

Hétfőn este a Szabadság párt kijelentette, hogy Ukrajna szerte mozgósítási pontokat hoznak létre, és felhívják az ukrán polgárokat, hogy vegyenek részt az önvédelmi csapatokban. Úgy tűnik sikerrel provokálják ki a polgárháborút, mert a mozgósításuk indokául a következőket hozzák fel:

„Tekintettel arra, hogy a Janukovics rezsim fegyveres erőszakot alkalmazott békés tüntetők ellen, (Sic! – a szerk.) felhívjuk az ukránokat, hogy lépjenek be az önvédelmi csapatokba, induljanak a fővárosba megvédeni alkotmányos jogaikat” – olvasható a párt honlapján.

Mostanra tehát már egyértelművé vált, hogy a lázadók Ukrajna törvényes kormányának megdöntését akarják elérni, – törvénytelen eszközökkel, erőszakkal. Hátterükben az euro-atlantista támogatókkal, kik még mindig nem tettek le eredeti céljukról; hogy bekebelezzék Ukrajnát. És az Eu gyarmatává silányítsák, ugyanúgy, – mint az általuk lepusztított, tönkre tett közép-kelet-európai államokat

Szabad Riport – Fort András

Források: Oroszország Hangja, RIA Novosztyi, EPA, Voice of Russia, UNIAN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése