2014. január 20., hétfő

Atlantizmus - kifogy a szél a vitorlából

Miközben a hazai radikális atlantisták azzal ostorozzák a kormányt, hogy az szembe megy a Moszkvával kötött megállapodásokat korlátozó uniós előírásokkal, úgy tűnik, lassan kifogják a vitorlájukból a szelet.
Moszkva és Brüsszel ugyanis megállapodott, hogy a Gazprommal szerződő európai országoknak nem kell felülvizsgálniuk a korábban kötött szerződéseket, melyek az eddigi szabályozás szerint sértették az uniós előírásokat. Ezen felül Oroszország és az Európai Unió megállapodott abban is, hogy 2018-ig megépülhetnek az Európa gázellátásának 15%-át adó új vezetékek. Gunther Oettinger, az Európai Energiaügyekért felelős Bizottság vezetője nyilatkozott a Vedomosztyi napilapnak, eszerint Brüsszel arra törekszik, hogy jogilag és gyakorlatilag is lehetővé tegye a gázvezeték megépítését.

Déli Áramlat - 2400 kilométer, 64 milliárd köbméter gáz évente, katonai kiadások nélkül
Ha valamit, akkor ezt lehet a vereség beismerésének tekinteni. A Nyugat arra vonatkozó törekvései, hogy az európai országokat kiszolgáltassák a NATO által megszállt közel-keleti országokból kitermelt energiaforrásoknak, katonai úton kudarcot vallott. Már nem is törekszenek arra, hogy a Gazprommal szemben alternatívát keressenek, mert ehhez nem adottak a katonai feltételek.
A hazai radikális atlantisták egy olyan erőt gondolnak saját hátszelüknek, ami lassan megszűnik létezni. Majd ha egyszer mégis hátranéznek, egy olyan transzatlanti tömböt láthatnak, ami lassan visszahúzódott a Földközi-tenger nyugati térfelére, az Atlanti-óceán partvidékére.

http://www.hidfo.net/2014/01/20/atlantizmus-kifogy-szel-vitorlabol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése