2014. január 20., hétfő

Kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnek be az arab monarchiák

Az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke bejelentette, hogy nemsokára bevezetik a kötelező sorkatonai szolgálatot, - a közeljövőben minden 30 évnél fiatalabb arab férfi megkapja a behívót, ezzel az Emírségek katonai potenciálja a háromszorosára nő.
A törvénytervezet szerint a felsőfokú végzettség nélküliek minimum két évet szolgálnak majd a hadseregben, diplomások esetében a kötelező szolgálat 9 hónap lesz. Nők számára a sorkatonai szolgálat engedélyezett, de nem kötelező.
Jelenleg az ország hadserege mintegy 51000 főt számlál, valamint kétszer ekkora tartalékos állomány azonnal mozgósítható. A miniszterelnök elmondása szerint az Emírségek katonai beszerzései az elmúlt években megsokszorozódtak, de a főleg nyugati országoktól vásárolt haditechnikát az országban tartózkodó nyugati csapatok üzemeltetik, ezen a helyzeten kívánnak változtatni a sorkatonaság bevezetésével.
Az Egyesült Arab Emírségek már a második öböl-béli ország, amely bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot. Tavaly novemberben Katar is bejelentette, hogy 3 ill. 4 hónap kötelező szolgálatot ír elő a 18 és 35 év közti férfiaknak. Kuvait szintén jelezte, hogy ehhez hasonló gyakorlatot készül bevezetni.
Tavaly decemberben az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Kuvait, Omán, Bahrain és Katar megállapodott egy közös katonai parancsokság létrehozásáról, ami egyesítené a térség monarchiáinak katonai potenciálját. A szaúdi nemzetvédelmi miniszter szerint kezdetben ez egy 100 ezer fős nemzetközi állományt jelent, amely később bővítésre kerül.
A Rijádból irányított katonai együttműködés egy a térségben kezdődő fegyverkezési verseny kezdetét jelenti, amelyben - nem árt elfelejteni, hogy - a nyugati országok tekintélyes részt vállalnak. Az arab országokban nem egy esetben a hazai hadsereg létszámát meghaladó amerikai fegyveres erő állomásozik, így az új arab katonai tömb a Nyugat bástyája lesz a Közel-Keleten.

http://www.hidfo.net/2014/01/20/kotelezo-sorkatonai-szolgalatot-vezetnek-be-az-arab-monarchiak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése