2014. január 20., hétfő

Kínai-orosz hadgyakorlat a Földközi-tengeren

Oroszország és Kína megállapodott, hogy nemsokára közös haditengerészeti gyakorlatot tartanak a Földközi-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium elmondása szerint most is együttműködik a kínai és orosz flotta a szíriai vegyi fegyverek kivonásában, ezt az alkalmat használták ki arra, hogy vasárnap orosz tisztek csoportja a Jancseng kínai fregattra látogasson.

Itt született megállapodás arra vonatkozóan, hogy az orosz és kínai haditengerészet együttműködésének fokozására van szükség a Földözi-tenger keleti részén, emiatt a jövőben növelni fogják a két flotta kompatibilitását a közös bevethetőség megkönnyítése végett. A minisztérium közleménye szerint a közös hadgyakorlat középpontjában terrorizmus elleni akciók állnak majd.

Hogy ki a terrorista, az attól függ, épp melyik nyugati állam zsoldosai veszélyeztetik a térség biztonságát.
Január 7.-én mindkét flotta részt vett a Szíriából kivont vegyi fegyverek első szállítmányának kíséretében, ez volt a két ország haditengerészetének első gyakorlati együttműködése.
Tavaly júliusban Oroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott "Tengeri Beavatkozás 2013" néven. A Vlagyivosztok közelében tartott haditengerészeti gyakorlat a bevont csapatok száma alapján Kína eddigi legnagyobb, saját vizein kívül végrehajtott művelete volt. Akkor öt kínai romboló, két fregatt és egy ellátó hajó érkezett a térségbe, melyek a későbbi bevetések miatt itt is maradtak. Az akkori művelet részét képezte egy közös légvédelmi gyakorlat is, valamint tengeralattjáró elhárítás terén is bemutatta képességeit a két flotta.
Oroszország és Kína 2005 óta tart közös hadgyakorlatokat a Sanghaj Együttműködési Szervezet keretén belül. A két flotta együttműködése a Földközi-tengeren jól mutatja, az érdekszférák átrendeződése a vége felé közeleg. A NATO az évtized végére kiszorulhat a Földközi-tenger keleti feléből, ami a nyugati katonai szövetség felbomlását sietteti.

http://www.hidfo.net/2014/01/20/kinai-orosz-hadgyakorlat-foldkozi-tengeren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése