2014. január 21., kedd

Kijev - mesterlövészek lőttek a tömegbe?

Kijevben harmadik napja folyamatos összecsapások zajlanak a rendőri erők és a Nyugat által radikalizált tüntetők közt, - a tömeg közel egy napig megszállás alatt tartotta a kormánynegyedet, amit a hatóságoknak mostanra sikerült csak visszafoglalni. Tegnap éjjel a rohamrendőrök gumilövedékkel lőttek a tömegbe, a tüntetők kövek dobálásával és Molotov-koktélokkal viszonozták az oszlatási kísérleteket, végül a rendőri erők benyomultak a kormánynegyedbe.
A rendőrség közleménye rámutat, hogy a tüntetők azt követően radikalizálódtak, miután valaki éles lőfegyverrel belelőtt a tömegbe. A közlemény szerint ez a lövés nem a rendőri erők részéről történt, a kivezényelt rohamrendőrök számára csak gumilövedék használata engedélyezett.
Mintegy 200-400 ember van most az utcákon, és ugyanennyi rendőr vesz részt az oszlatásokban. A kormánynegyed visszafoglalást követően a Függetlenség tér lett egy új gyülekezési központ, ahol baseball-ütőkkel, láncokkal felszerelt futball-huligánok rendezik újra a soraikat. Erre a terültre vonultak vissza a jobboldali radikálisok is. Vitalij Klicsko felszólította a tüntetőket, hogy mellőzzék az agressziót, mert a kormány érdeke a tüntetések elmérgesedése.
Füstgránátok, pirotechnikai eszközök, állandósuló káosz a fővárosban
Hétfő éjjel tüntetők egy csoportja felmászott a Dinamo futball stadion főkapujára, ezt használták hídfőként a rendőrség különleges alakulatainak Molotov-koktélokkal dobálására. Akkor a tömeg mintegy 2000 főt számlált, a rendőri erők könnygázzal és hanggránátokkal hamar feloszlatták a tömörülést.
A Russia Today helyszíni tudósítóját hátba találta egy gumilövedék az oszlatás során. Korábban a kormányellenes tüntetők egy improvizált katapulttal álltak elő, amiről tűzijátékokat és nagyobb köveket lőttek a rendőrkordonokra. A rendőrség később megsemmisítette az eszközt.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Kijev belvárosában anarchikus állapotok vannak. Számítani lehetett arra is, hogy a tüntetők provokálására valaki majd belelő a tömegbe. Nem kizárt, hogy a nyugatiak mesterlövészei már mozgásban vannak. Ez esetben, ha a rend átmenetileg helyre is állna, számolni lehet újabb tömegbe lövésekre, de nem kizárt a radikalizálódó tömegek fegyverekkel ellátása sem. A Nyugatnak feltett szándéka Ukrajna darabokra szakítása, és nem válogatnak az eszközökben. A hatóságok minden négyzetméterért harcot kell vívjanak majd, amit nem akarnak átengedni az Európai Uniónak.

http://www.hidfo.net/2014/01/21/kijev-mesterloveszek-lottek-tomegbe


Keddre virradó éjjel is folytatódtak Kijev belvárosában a Nyugat-barát tüntetők radikális csoportjai és a rendőrség közötti összecsapások. Az erőszakos akciókra kész és számos harci eszközzel felszerelkezett mintegy ezer zavargó füstgránátokkal, fáklyákkal és gyújtópalackokkal, valamint kövekkel dobálta a velük szemben álló rendőröket.
Vitalij Klicsko volt ukrán nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, a Csapás (Udar) nevű párt vezetője is beszállt a harcba. A Dinamo labdarúgóklub stadionjánál zajló állóháborúban a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai kora reggel megpróbálták megrohamozni a radikális csoportok barikádját, amely egyebek közt a helyszínen korábban felgyújtott rendőrbuszok és egyéb járművek kiégett roncsaiból áll.
Néhány perc után azonban kénytelenek voltak meghátrálni a roncsokból őket újult erővel érő támadás miatt.
Csatát vívnak - ki mivel tud. A rendőrök immár második apja a kormány és a parlament épületéhez vezető utcát állják el a felfegyverzett tüntetők elől.
Dühösek Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke az éjjel arra szólította fel a békés tüntetőket, hogy ne hagyják magukat provokálni. A boxvilágbajnokból lett ellenzéki politikus szerint Viktor Janukovics oroszbarát elnök kormánya botokkal felfegyverzett suhancok bevetésével akarja destabilizálni a kijevi helyzetet és káoszt okozni.
(HVG)

Bal-Rad komm : Nem nyugszanak a cionisták által felbérelt fölforgatók! A magát mostmár hovatovább szabadságharcosnak kikiáltó (egyes megbizható források szerint amúgy homoszexuális) nyugatbérenc banditaaki övéi körében duhajkodik a rendőrökkel, azt állitja, hogy a hatalom provokál!
Ezek szerint ő csak véletlenül keveredett a “provokátorok” közé? Akiket pedig ő tüzel?
A képek láttán aligha!
A képek arról tanúskodnak, hogy Klicsko az egyik legnagyobb provokátor és felforgató!
Erőltetett menet - Kijevben összegyűjtötték a provokátorokat


A kijevi tüntetők közül kiemelt provokátorok közül több fiatal is bevallotta, hogy pénzért vettek részt a felfordulásban, 300-500 hrivnyát ígértek nekik cserébe azért, ha a városban gyújtogatnak és ablakokat törnek be.
A Dinamo Kijev futballcsapat válaszul Facebook-oldalán felszólította a szurkolóit, hogy vonuljanak az utcára és segítsenek a tüntetőknek összegyűjteni a provokátorokat. Rövid időn belül minden randalírozót elfogtak és összetereltek, a tömeg kivetette magából azokat, akik ablakokat törtek be, gyújtogattak vagy az utca kövével dobálták a rendőröket. Végül a provokációra felbérelt fiataloknak egy kétoldalról felügyelt szégyenmenetben kellett végighaladniuk a Függetlenség téren, a menetoszlopot a szurkolók és ellenzéki tüntetők közösen felügyelték.
Az akcióra szerveződő csoportok egyik alkalmi vezetője később úgy nyilatkozott az egyik ukrán tévécsatornának, hogy a fiataloknak az ukrán néptől bocsánatkérésként kellett libasorban menetelniük, ez átnevelő célzatú, jelképes akció volt.
A tüntetők mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be a fővárosban, és láthatóan egyetértenek abban, hogy a kormány pénzeli őket a tüntetések radikalizálására. Pedig ez egy szokványos művelet a nyugat részéről, pénzt osztogatnak azoknak, akik a rend őreire támadnak. Majd amikor kellően feszült a helyzet, megkezdődnek a rejtélyes tömegbe lövések, amiért szintén a kormányerőket teszik felelőssé.
Szerencsére a tüntetők - ellentétben a hazánkban lezajlott primitív csőcselék zavargásával - nem támogatják a rendbontást és kivetik maguk közül a randalírozókat. Így a nyugatiak felforgató művelete újból megakadhat a nép rendszeretetén. A kormánynak most mindent el kell követni annak érdekében, hogy a tüntetőket pénzeléséért felelős forrásokat minél hamarabb felszámolják.

http://www.hidfo.net/2014/01/22/eroltetett-menet-kijevben-osszegyujtottek-provokatorokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése