2014. január 30., csütörtök

Új jogosultságokat kap az orosz katonai rendőrség

Az orosz parlament felsőháza kiszélesítette az utóbbi években kiépített katonai rendőrség hatókörét, valamint ezzel összefüggésben a rendfokozatokat is nagyban kibővítették. A Szövetségi Tanács elé terjesztett törvény a katonai rendőrséget a hadsereg részeként határozza meg, melynek feladata a hadsereg szervezetein belül a törvény és rend fenntartása. Feladatkörébe beletartozik a katonai személyzet ellen és azon belül elkövetett bűncselekmények felderítése, katonai szállítmányok biztosításának és katonai létesítmények őrizetének ellátása.
Az új törvény felhatalmazza a katonai rendőrséget erő használatára az alkotmányosság fenntartásának minden formájában, engedélyezi számára a rendőri különleges alakulatok és katonai eszközrendszer igénybe vételét. Az elfogadott törvény szerint a katonai rendőrség újonnan kiépített szervezete bevethető terrorizmus elleni műveletekre és tömegoszlatási feladatokra is.
Oroszországban az utóbbi néhány évben kezdődött meg a katonai rendőrség kiépítése a hadsereg fegyverkezési programját akadályozó korrupció és sikkasztások miatt, teljes működőképességét 2011. júliusában jelentették be. Igor Szidorkevics, a Katonai Rendőrség Igazgatóságának feje akkor 6500 fős személyi állományról nyilatkozott. Szidorkevics - aki korábban Putyin judo edzőtársa volt -, nemrég azt nyilatkozta, hogy az új feladatkörök ellátására szervezetének több mint 50000 fős személyi állományra lesz szüksége.
Látható, hogy Oroszország komoly erőfeszítéseket tesz a fegyverkezési program fegyelmezettségének fokozására, de az is sokat elárul, hogy a katonai és rendőri struktúrák fölé helyezett új fegyveres testület jogosultságai az Ukrajnában folyamatban lévő felforgatáshoz hasonló események kezelésére is kiterjednek.

http://www.hidfo.net/2014/01/30/uj-jogosultsagokat-kap-az-orosz-katonai-rendorseg



Azonosították a volgográdi robbantókat


Két öngyilkos merénylő követhette el tavaly év végén a volgográdi merényleteket Oroszországban. Már őrizetben vannak a társaik, akik segítettek a terroristáknak eljutni az orosz nagyvárosba – közölték csütörtökön az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságtól, ahol megnevezték a két terroristát.

A nyomozás eredményei szerint Aszker Szamedov és Szulejman Magomedov volt a két merénylő, akik a dagesztáni Bujnakszkból származó terroristacsoporthoz tartoztak – olvasható az orosz Russia Today hírtelevízió oldalán.

December 29-én a volgográdi pályaudvaron, másnap pedig egy trolin robbant pokolgép. A merényletekben összesen 34-en haltak meg, és több mint hetvenen megsérültek.


Már a merényletek után olyan értesülések szivárogtak ki az orosz rendvédelmi szervektől, hogy Dagesztánból érkezhettek a volgográdi robbantók, akik bizonytalanná akarták tenni a belpolitikai helyzetet a merényletekkel.


A hatóságok úgy vélték: a terroristák a forgalmas utakat megkerülve tudtak észrevétlenül behatolni a volgográdi régióba. A holttestmaradványok alapján azt mondták, hogy a trolibuszt egy férfi repítette a levegőbe 30-án.

http://balrad.wordpress.com/2014/01/30/azonositottak-a-volgogradi-robbantokat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése