2014. január 30., csütörtök

Ukrajna a román nacionalisták célkeresztjében

Minden politikai válság az ország meggyengüléséhez vezet, és elkerülhetetlenül ingerli a szomszédos államokban a könnyen felbuzduló elemeket. Az ukrajnai válság mozgásba hozta a román revizionistákat, akik már az „ellopott területek visszatéréséről” beszélnek.
A Traian Basescu elnökhöz közel álló sajtóban és a román Külföldi Hírszerző Hírszerző Szolgálat (SIE) által bőkezűen finanszírozott nacionalista körökben aktívan folyik a vita arról, hogyan használják fel az ukrán krízist Csernovci megye, a Herc körzet és Odessza megye egy részének leválasztására. Ezeket a területeket a román nacionalisták szerint „Sztálin ellopta”, következésképpen akadnak olyan politikai erők, akik a „visszatérést” fontos politikai projektnek tartják.
Elméletileg, nemcsak Romániának lehetnek területi igényei Ukrajnával szemben, de a szomszédos államok vezetői közül csak Basescu román elnök tűnt ki ilyen jellegű kijelentésekkel. Ősszel lejár Basescu felhatalmazása, harmadszorra nem indulhat az elnökválasztáson. De annak érdekében, hogy megtartsa az általa ellenőrzött politikai erők hatalmát, Basescu kész akár a nemzetközi konfliktusra is a „történelmi igazságosság helyreállítása” érdekében. A rendkívüli helyzet vagy a komoly külpolitikai győzelem az elnöki környezet radikálisai szerint elősegítheti a hatalom megőrzését. A megfigyelők nem egyszer szóltak a Basescu és Szaakasvili közötti hasonlóságról. 2008-ban csak a szerencsés véletlen és a racionális európai erők beavatkozása mentette meg Romániát a „grúz katasztrófa” saját verziójától, a Dnyeszter-vidék konfliktusának „felmelegítésétől”.
Most a helyzet megismétlődik. Csernovci megye határán nincsenek orosz békefenntartók, és ez még inkább ösztönözheti a román felet a meggondolatlan lépésekre.
Az első előkészületek már folyamatban vannak, és ha a hatalom idejében nem állítja le, akkor a problémák csak kiéleződhetnek. Az ukrajnai román nemzeti kisebbség szervezeteit teljes mértékben ellenőrzés alatt tartják a romániai különleges szolgálatok. Ezek a szervezetek már követelték, hogy az ukrán parlament egyetlen román nemzetiségű képviselője lépjen ki a Régiók Pártjából. Innen már csak egy lépés az ukrán hatóságok „nem legitimmé” nyilvánítása”, és a kérés Bukaresthez, hogy védje meg polgárait (Ukrajna számos román nemzetiségű lakosának van román útlevele). Nincs kizárva, hogy ezt a lépést alkalmazhatják annak érdekében, hogy a NATO-tagország csapatokat vezényeljen ki Ukrajnába. De reménykedni lehet, hogy a német diplomaták, akik egyszer már élesen visszafogták a román elnök nacionalista hevét, meggátolják az események ilyen alakulását.
Valentin Mandrasescu - Oroszország hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése