2014. január 30., csütörtök

Vihar előtti csend - újra megbénulhat a légi közlekedés Európában

Határozatlan idejű sztrájkot tartanak a légiforgalmi irányítók Európa több országában. Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének felhívására a Visegrádi Négyeken kívül Portugália, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Görögország csatlakozott.
A megmozdulás szervezői szerint a civil légi közlekedés átmeneti megbénításának nyilvánvalóan semmi köze az ukrán helyzethez. Azonban ennek ellenére azt láthatjuk, hogy a civil légi irányítás megbénítása furcsa módon egyetlen légi folyosót fed le, azokba az országokba vezető (ill. velük határos) légi szállítási útvonalat, melyek az Ukrajna elleni agresszióban érintettek lehetnek.
Köztudott, hogy Európában a légi irányítás megbénítását célzó, látszólag civil tevékenységek sok esetben a NATO műveletek fedőgyakorlatai.
2010-ben a NATO egy hadgyakorlat során a Baltikum megvédését szimulálta orosz beavatkozás esetén. Az európai NATO légierő összevont gyakorlatait a civil légi közlekedés sztrájkok miatti megbénulása kísérte, gyakorlatilag Franciaországtól a Baltikumig a teljes légi folyósón több napig állt a civil légi közlekedés. Nem kizárt, hogy a jelenlegi összevont légi irányítói sztrájkot pedig az ukrán helyzet elmérgesedésének tudhatjuk be.

http://www.hidfo.net/2014/01/30/vihar-elotti-csend-ujra-megbenulhat-legi-kozlekedes-europaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése