2014. január 30., csütörtök

Ukrajnában “lefülezték” az egyik jevromajdanos maffiózót

Előkerült az ukrán fölforgatók egy hete nyomtalanul eltűnt egyik vezetője, Dmitrij Bulatov, akit elmondása szerint elrablói súlyosan bántalmazták, megkínozták, egyik fülét pedig levágták. Az erről szóló hír a KyivPost ukrán internetes hirportálon jelent meg péntekre virradóra. A hírportál fényképet is közzétett a jevromajdanos kisnacsalnyikról, akinek arca csupa vér, mély vágások vannak a fején és a kezén, hiányzik az egyik füle, testén súlyos bántalmazás nyomai láthatók.

Bulatov elnyöszörögte, hogy egy héttel ezelőtt rabolták el a főváros Trojescsina negyedében-ISMERETLENEK. Mindvégig egy vaksötét helyiségben tartották fogva, napfényt nem látott, az első napokban enni sem kapott, kínozták, megpróbálták megvakítani.
“Megfeszítettek, átlyukasztották a fülemet, vagdosták az arcomat. A testemen ép hely nem maradt. Mindig bekötötték a szememet, ezért nem láttam, hogy kik kínoztak engem, de az emberrablók orosz akcentussal beszéltek” (Kijevben és környékén a lakosság kb. 95%-a oroszajkú, Ukrajnában pedig szinte mindenki beszéli az orosz nyelvet) – mondta Bulatov vandálvezér.
Az emberrablók szöggel átlyukasztották a tenyerét és levágták az egyik fülét.
A fölforgató aktivistafőnök közölte, hogy egy hét kínzás után kivitték egy erdőbe, ahol kidobták egy gépkocsiból. A férfi csütörtök este elbotorkált a legközelebbi faluhoz, a Kijev mellett Visjenykibe, ahol egy helybéli beengedte házába, és enni adott neki, meg megitatta vodkával.  Bulatov-miután erőre kapott-innen lármázta fel telefonon a cimborákat.
A hordavezért egy közeli magánkórházba szállították, ahol agyrázkódást állapítottak meg nála, de nincs életveszélyben. Az éjszaka folyamán cimborái, politikai maffiózók és újságírók rohantak a kórházba, és odarohant Klicsko, az Ütés (Udar) eurounionista maffia Keresztapa is, egy jó kis közös szörnyülködésre.
Dmitrij Bulatov azt ígérte, hogy a későbbiekben részletesebben tájékoztatja a nyilvánosságot a vele megesett borzalmakról.
(Föltételezzük, hogy addigra kitalálja a legapróbb részletekig a vele megesett tortúrát. Ami vagy volt?-vagy sem! Nem nagyon “életszerű”, hogy valakinek politikai okokból ledarabolják egyik fülét. A maffián belül szokás az ilyen figyelmeztetés-ha valaki megszegi a család szabályzatát!)


http://balrad.wordpress.com/2014/01/31/ukrajnaban-lefuleztek-az-egyik-jevromajdanos-maffiozot/

Kijevben egymásnak ugrottak a bandák


Kijevben bandaháború kezd kibontakozni a kormányellenes maffiák között. A nacionalista Szvoboda párt “önvédelmi erői” erőszakkal távolították el az elfoglalt Mezőgazdasági Minisztériumból a Szplina Szprava csoport tagjait. A támadó horda tagjai baseballütőkkel és tűzoltófecskendőkkel érkeztek és legkevesebb hat ember került kórházba az összecsapás miatt.
A Szvoboda azt akarta elérni, hogy az amnesztiatörvény rendelkezéseinek eleget téve a többi ellenzéki távozzon az elfoglalt kormányépületekből. Tudósítók megjegyzik, hogy a két kormányellenes horda közötti ellentétek a városdúlás kezdetére vezethető vissza.
A helyzetet bonyolítja, hogy a Jevromajdan döhöngőtábor védelmére létrehozott önkéntes erők közel ötezer fős serege több századra oszlik és ezek más és más fölforgatókat támogatnak, miközben a hivatalos maffiavezetőket nem tartják tiszteletben.
Vannak olyan századok, amelyeket kozákok irányítanak, másokat az afgán háború veteránjai vagy a Pravij Szektor radikális-nacionalista szervezet. A radikálisok azt mondják magukról: az ellenzéki politikusok az ő nyomásukra voltak kénytelenek nemet mondani az amnesztiatörvényre.
A legújabb félkatonai csoportosulás a “Nemzeti Gárda”, amelyről az önvédelmi századokat elvileg irányító Andrej Parubij képviselő azt mondta: fogalma sincs róla, hogy kikből áll. Az ukrán média szerint a fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárokból szerveződhetett a csoport – ez komoly veszélyt jelentene: Kijevben 400 ezerre becsülik a törvényesen bejelentett lőfegyverek számát.
A jelek szerint Kijevben hatalmi marakodás kezdődött a rivális bandák között. Nem is csoda, hogy a felbujtók idegesek lettek a hirre. Amiknek hallatán telefonon beszélt az ukrán felforgatók vezéralakjaival John Kerry amerikai külügyminiszter, aki támogatásáról biztosította Ukrajna európai integrációját és a válság békés rendezésére szólított fel – jelentette péntekre virradóra az ukrán média. Nem! Nem önmérsékletre szólitott Kerry nagymester, hanem további támogatásáról biztositott. Nyilván a bandaharcokból győztesen kikerülő maffiát!  Akik számára immár megnövekedett a tét.

http://balrad.wordpress.com/2014/01/31/kijevben-egymasnak-ugrottak-a-bandak/

Ukrán üzletemberek (oligarchák) is finanszírozzák a radikális harci csoportokat Kijevben


Kijev 2014 jan 29 19 43
Harci csoport Kijevben. – Őket vajon ki pénzeli? – Kijev 2014. január 29. – 19:43. – Fotó: “Stainless Steel Rat”

…”Az üzleti világ nem egyszer finanszírozza az ilyenfajta harci csoportokat…

Előfordul, hogy az ilyen szervezetek mögött üzletemberek állnak, aki erő útján akarnak megszerezni valamilyen vállalkozást. Tehát vagy a rendőrség ellen, vagy pedig a konkurensekkel szemben bérelik fel ezeknek a szervezeteknek a tagjait…”

- Ki kicsoda a Majdanon -

“Gerillák, - Pravij szektor, - Szvoboda (Szabadság) Párt, - Patriot Ukraini- Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA)…”

Kijevben ma sokféle kisebb, félig illegális radikális szervezet működik. Mindegyiknek megvan a maga célja, ugyanakkor akcióikat a közösségi oldalakon keresztül koordinálják a Függetlenség téren, a Majdanon lezajló események szervezőivel. A bandáknak számos tagja speciális kiképzések részt vett gerilla.
2013 végén jelent meg a Pravij szektor, mint nacionalista szervezetek egyesülése, amelynek tagjai részt vetek november 30-án a rohamrendőrök elleni akciókban, majd pedig december 1-jén az elnöki hivatal elleni támadásban. A Majdan előtt ők a helyi választókra építettek, egyesek a nyugat-ukrajnai megyékben városi és megyei tanácsok tagjai is voltak. A Majdan esélyt adott arra, hogy kibővítsék választói táborukat.
Vlagyimir Kornyilov politológus véleménye szerint a többségük kapcsolódik a Szvoboda (Szabadság) szélsőséges nacionalista parlamenti párthoz.
A Majdanon jelen vannak számos kisebb szervezet képviselői, akiket korábban az ún. Szociálnacionalista egyesülés tömörített. Szorosan kapcsolódnak a Szabadság Párthoz, amely egyideig hivatalosan is Ukrajna Szociálnacionalista Pártja elnevezéssel működött.
A szakértő szerint a radikális oldalon leginkább a Patriot Ukraini (Ukrajnai Hazafi) nevű nacionalista szervezet, a Szabadság Párt harci szárnya érvényesül. Juscsenko elnöksége idején állami támogatást kaptak. Jól felszereltek, és Ukrajna különböző körzeteiben kiképzéseken vettek részt.
Ebben a struktúrában az Ukrajnai Hazafi a leginkább megszervezett egység, hivatalosan is a Szabadság Párt katonai iránya. Vannak olyan adatok, hogy az ukrajnai biztonsági szolgálatnak voltak kapcsolatai az Ukrajnai Hazafival. Ez látható felszereltségük alapján.
Az Ukrajnai Hazafi hálózat, amelynek központja Harkovban, azaz Ukrajna keleti részén van, ahol az oroszajkúak vannak többségben. Sokan furcsállják is, hogy az ultranacionalista ukrajnai szervezetet alapvetően oroszajkú ukrajnai nacionalisták alkotják.
Vlagyimir Kornyilov szerint az üzleti világ nem egyszer finanszírozza az ilyenfajta harci csoportokat.
Előfordul, hogy az ilyen szervezetek mögött üzletemberek állnak, aki erő útján akarnak megszerezni valamilyen vállalkozást. Tehát vagy a rendőrség ellen vagy pedig a konkurensekkel szemben bérelik fel ezeknek a szervezeteknek a tagjait.
Kijevben egy rendőr meggyilkolása kapcsán került a célpontba az ún. Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA), amely magára vállalta a felelősséget a bűntettért. De egyelőre nem világos, hogy ez valóban így van-e. Szerdán a rendfenntartó szervek újabb munkatársát lőtték le.
Kszenyija Fokina / Oroszország Hangja – Szabad Riport


Az ukrán tüntetők is kaptak egy kis ejnye-bejnyét Strasbourgbtól


Óvatosan egyensúlyozó határozatot fogadott el az ukrán helyzettel kapcsolatban csütörtökön az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE).

A negyvenhét tagországból – az EU-tagjaiból és a jugoszláv illetve szovjet utódállamokból – álló szervezet strasbourgi ülésén 12 tartózkodás mellett 114 képviselő támogatta, 34 pedig ellenezte a dokumentumot, amely azt is kilátásba helyezte, hogy Ukrajna elveszítheti szavazati jogát már az április ülésen, amennyiben a politikai – egyes elemzők szerint már-már polgárháborúval fenyegető – helyzet nem oldódik meg erőszak bevetése nélkül a 46 milliós országban.
Az ellenzék is hibás
A PACE elítélte mindkét oldal erőszakos megmozdulásait – a november végén indult tüntetések legutolsó hullámában öten vesztették életüket –, bár a magát Európa-pártinak valló ellenzékkel óvatosabban bánt: nem tett említést például a megyeszékházak ellenzéki megszállásáról, amire az ország tíz – Poltava kivételével nyugati fekvésű – megyéjében volt példa. Azt azonban elismerte a dokumentum, hogy az ellenzékiek között lévő radikális csoportok erőszakos akciókat követtek el, fokozva ezzel a feszültséget.

Bár a határozat igyekszik megosztani a felelősséget a kormány és a tüntetők között, jelzi, hogy a nagyobb felelősség a kormányt terheli, amikor kimondja, hogy a tüntetések akkor indultak el, amikor az ukrán vezetés novemberben jelezte: mégsem írja alá Ukrajna az EU-val a társulási szerződést.
Kiemeli azt is, hogy a tüntetések újabb hullámához a tüntetésekkel kapcsolatos törvények január 16-i elfogadása vezetett. Ezután-máig tisztázatlan körülmények között- négy tüntető és két rendőr vesztette életét, de csütörtök reggel szívinfarktus végzett egy rendőrtiszttel is a tüntetések egyik fő helyszíneként szolgáló Grusevszkij utcán. A rendőrség szerint a barikádok körüli stressz végzett a 30 éves tiszttel.

https://balrad.wordpress.com/2014/01/30/az-ukran-tuntetok-is-kaptak-egy-kis-ejnye-bejnyet-strasbourgbtol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése