2014. április 2., szerda

Meggyógyítja magát a mesterséges izom

Az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges izomszöveg nem csak a laborban működik, az öngyógyító izom egy egérbe ültetve is bizonyított már.
Muscle
A korábban megalkotott mesterséges izmoknál tízszer erősebb a legfrissebb amerikai kutatás eredménye. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban publikált tanulmány szerint a kutatók zselatinszerű hidrogél mátrixot kevertek újszülött egerek őssejtjeivel. Az így kapott szövet nem csak jóval erősebb a korábban létrehozott társainál, de öngyógyításra is képes, élő egérbe ültetve is.
A mesterséges izom öngyógyítási képességének teszteléséhez egy kobraméreggel oltották be a szövetet. A Verge beszámolója szerint a méreg normál esetben 30 percen belül komoly és helyrehozhatatlan károkat okoz az izomszövetekben, de a kísérletben szereplő mesterséges izom még jelentős károkozás után is képes volt a teljes regenerálódásra, köszönhetően a benne lévő őssejteknek.
Bár egérben jól működik a dolog, amikor a kutatók hasonló módon emberi izmot hoztak létre, azt tapasztalták, hogy a szövet jóval gyengébb lesz, mint a rágcsálók esetében. Az amerikai tudósok jelenleg ezt a jelenséget kutatják és próbálják kiküszöbölni.
Forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése