2014. április 2., szerda

Az EU velünk fizettetné meg a politikai játszmák árát

Az Európai Uniónak több mint 215 milliárd dollár kiadást jelentene, ha Brüsszelben úgy döntenek, hogy felhagynak az orosz gáz vásárlásával - ez áll egy amerikai kutatóközpont, a Sanford C. Bernstein & Co által közölt tanulmányban.
"Európának 15 milliárd köbméterrel kellene csökkentenie a gázfogyasztást, ha fel akar hagyni az orosz gáz importjával. Emellett több mint 40 milliárd dollárt kellene költenie jóval drágább alternatív energiaforrásokra." Az orosz gáz importjának beszüntetése miatt "az európaiaknak havi egy hideg zuhanyt kell venniük, a szén-dioxid kibocsátás évente 300 millió tonnával növekedne. A norvég gázkitermelés növelésének támogatása további 12 milliárd dollárba kerülne, emellett az energiaárak Európában 5%-al nőnének és valamennyi olyan üzemet, ami nagymértékben függ a gáz árától, azonnal be kellene zárni."
Vagyis az orosz gáz helyett politikai okokból más gázforrás keresése növelné az energiaárakat, azon keresztül minden más termék árát, emellett a munkanélküliség további emelkedését okozná. Hiányzik ez Európának? Magyarországnak nem.
Az elemzőintézet szerint valamennyi, az orosz gáz vásárlásának beszüntetését alapul vevő alternatíva komoly hátrányokkal járna. "A végső következtetés, hogy a gyógymód komolyabb károkat okozna, mint maga a betegség" (Európa függése az orosz gáztól).
Kérdés, hogy mennyire lehet ezt a függést betegségnek nevezni. Mint az amerikai szakértők is rávilágítottak, az orosz gáz alapjaiban hozzájárul az európai ipar működéséhez. Lényegében annak van beteg logikája, aki ezt a függőséget betegségként akarja tálalni. Minden országnak törekednie kell a lehető legnagyobb függetlenségre, de ha ez nem - vagy csak jóval magasabb költségekkel - lehetséges, kifizetődőbb lehet a külső forrás és ez a nép érdekét is szolgálja. Az orosz gázzal éppen ez a helyzet. Európa lehetne energetikailag független Oroszországtól, - de hajlandóak lennének-e az európaiak emiatt kétszeres, háromszoros gázszámlát fizetni?
Ha az emberek pénztárcáját közvetlenül érintené a gázvita (és könnyen lehet, hogy ez nemsokára bekövetkezik), mindenki számára egyértelmű lenne, hogy melyik megoldás kedvezőbb. Ez a geopolitikai sakkjátszma egyedül a brüsszeli pénzemberek ügye, az európai országok vezetőinek azt kell szem előtt tartania, hogy a nép számára mi a kedvezőbb. Egyetlen olyan példát nem lehetne felhozni, amiben Moszkva társadalomellenes intézkedések bevezetését kényszerítené egy országra, cserébe azért, hogy olcsóbb erőforrást biztosít. Az Európai Unió ezzel szemben könyörtelen diktátumokat hoz a népek függetlenségének letörésére, támogatja a társadalomellenes elemeket, a negatív devianciákat.
Van egy másik, nagyon veszélyes vonatkozása ennek a "függetlenségi harcnak". Miből akarja fedezni az Európai Unió a Moszkvától független gáztranzit kiépítését a tagállamokban? Az Európai Unió nem rendelkezik a szükséges forrásokkal egy ilyen nagyságrendű gazdasági művelethez. Valószínűleg az Európai Stabilitási Mechanizmus rendszerén keresztül, a tagállamokkal fizettetnék meg saját politikai játszmáik költségeit.
Az európai népeket és minket nem csak az energiaárak növekedése érintene, de emellett tetemes összegeket kellene befizetnünk az Európai Stabilitási Mechanizmusba, hogy Brüsszel meg tudja kezdeni az új infrastruktúra kiépítését. Ez ránk nézve újabb megszorító intézkedéseket, újabb nemzetközi hiteleket jelentene, amiket a semmire költenénk el. Arra menne el a felvett hitel összege, hogy ugyanannyiért vehessük a gázt mint eddig, de más forrásból, és emellett a törlesztést még az unokáink is nyögnék. Ez a gázvita igazi veszélye, és be kell látni, hogy Magyarország ilyen külügyi gárdával egyelőre Brüsszel önkényének van kiszolgáltatva.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése