2014. április 2., szerda

És mi van a dollárral? 20 milliárdos orosz-iráni kereskedelmi szerződés 239656_mainimg


239656_mainimg
Mi hiányzik a Reuters alábbi híréből a 20 milliárd dolláros orosz-iráni olaj és árukereskedelmi megállapodással kapcsolatban?
Aki a dollár teljes hiányára gondolt, helyesen tippelt. Pontosan erre a fejleményre figyelmeztettünk, amennyiben a nyugat és a JP Morgan továbbra is a dollármentes sarok felé kényszeríti Oroszországot.
Április 1-én már szó volt a JP Morgan intézkedéseiről az orosz utalások blokkolásával kapcsolatban:
„Lehet, hogy a JP Morgan ezzel az intézkedéssel, ami felér Oroszország nemzetközi utalásainak blokkolásával, egy megelőző csapást akart mérni az országra, hasonlóan ahhoz, ahogy Iránt is „mentesítette” a petrodollár használata alól, arra kényszerítve az arab országot, hogy dollár helyett rubelben, jüanban és persze aranyban számoljon el partnereivel az exportált vagy importált árukról vagy szolgáltatásokról.
Az ember elgondolkozik, hogy vajon a JP Morgan valóban annyira vigyáz a hírnevére, hogy inkább hajlandó meggyújtani a gyutacsot, minthogy a „gonosz oroszokkal” kereskedjen? Ezzel a lépéssel tulajdonképpen rákényszerítette Oroszországot, hogy leszakadjon a dollárról és felgyorsította a Kína, Oroszország és India közötti eurázsiai tengely kiépülését.”
Oroszország pedig üzeni, hogy szíves örömest tér át a barterre (vagy ne adj’ Isten az aranyalapú kereskedésre) és egyéb „regionális” valutákra a dollár helyett. Valószínűleg nem ez volt a nyugat blokádjának célja, ami innen nézve úgy tűnik, hogy visszafelé sült el, tovább rontva a petrodollár amúgy is labilis helyzetén.
Irán és Oroszország jól haladnak a hírek szerint 20 milliárd dolláros olajat-áruért megállapodás megkötésével, ami lehetővé tenné Teherán számára, hogy a nyugati szankciók ellenére is jelentősen növelje energiaexportját, mondta egy, a részleteket ismerő forrás a Reutersnek.
Januárban a Reuters már beszámolt arról a tárgyalásról, amelynek célja napi 500.000 hordó iráni olaj, orosz berendezésekre és árukra történő cseréje volt.
A Fehérház nyilatkozata szerint egy ilyen ügylet komoly aggályokat vet fel és nem összeegyeztethető a világhatalmak és Irán között folyó tárgyalások feltételeivel.
Orosz források megerősítették, hogy Moszkva már „előkészített minden szükséges dokumentumot a maga részéről”, hozzátéve, hogy a megállapodás aláírásához már csak a pontos árban kell megegyezni.
A forrás szerint az ügylet részeként Oroszország ipari termékekkel, fémmel és különböző árukkal, de nem katonai termékekkel fizetne az iráni olajért és a megállapodás összértéke elérheti a 15-20 milliárd dollárt.
Természetesen a „szakvélemény” sem hiányozhat a cikkből:
„A megállapodás tovább csökkentené az igencsak megtépázott iráni energiaszektorra nehezedő nyomást és orosz segítséggel részben helyreállítaná Irán hozzáférését az olaj iránt érdeklődő ügyfelekhez,” mondta Mark Dubowitz, a Demokrácia Védelmi Alapítvány, egy amerikai agytröszt munkatársa.
„Ha Washington nem képes megállítani ezt az ügyletet, az jelzésként szolgálhat más országoknak, hogy az Egyesült Államok nem kockáztatja meg diplomáciai viták kialakulását a „szankció rezsim” rovására,” tette hozzá.
Egy újabb hatalmas geopolitikai bukás, amit az erőfitogtatásnak szánt intézkedések váltottak ki, és amelyek ehelyett igen gyors ütemben válnak a gyengeség újabb bizonyítékaivá.
Azt nem tudjuk, hogy a „Petrodollár Védelmi Alapítvány” mikor változtatott nevet.
Akit a következő lépés is érdekel, olvassa el a „Petrodollártól a Petroaranyig: Az USA megpróbálja elvágni Irán hozzáférését az aranyhoz” című tavalyi cikket.

Forrás: zerohedge.com


Az, hogy Kínának a tavaly év végi dollár-ultimátuma mennyire komoly, az azt bizonyítja, hogy Oroszország sem rest válaszlépéseket adni a Wall Streetnek az orosz bankok elleni szankciók miatt. Az eddigi kétpólusú világ a szemünk előtt válik egypólusúvá.A forrás szerint az ügylet részeként Oroszország ipari termékekkel, fémmel és különböző árukkal, de nem katonai termékekkel fizetne az iráni olajért és a megállapodás összértéke elérheti a 15-20 milliárd dollárt. Oroszország, de főleg Irán tanult, valószínűleg nem Stuxnettel fertőzött Siemens szoftverekkel egyenlíti ki a számlát

http://idokjelei.hu/2014/04/es-mi-van-a-dollarral-20-milliardos-orosz-irani-kereskedelmi-szerzodes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése