2014. április 2., szerda

Erdogan a gázháború áldozata lesz


Ankarában több ezren gyűltek össze a Legfelsőbb Választási Tanács épülete előtt, ahol tüntetés kezdődött az önkormányzati választások eredményei ellen. A helyi választást Erdogan elnök pártja nyerte meg, akit azon felül hogy korrupcióval vádolnak, kétes eredetű, kiszivárogtatott hangfelvételekkel tartanak sakkban. A választási eredmények el nem fogadása a tüntetést diktatúra-ellenes szólamokkal övezi, aminek már kezd nyugati demokrata átmenet szaga lenni. Csak idő és hatósági fellépés kérdése, hogy a tüntetők a nyugati polgári szólamokat kezdjék fújni.
A tüntetőket a rendőrség azonnal vízágyúval zavarta szét. Ez kellő alapot ad arra, hogy látván az elnyomást, még többen vonuljanak az utcára. A szokványos forgatókönyv rajzolódhat ki Törökországban - az a módszer, amit a nyugati országok Líbiában, Szíriában és Ukrajnában is alkalmaztak. Erdogan kormányával szemben azonban ez egy fokkal nehezebb művelet, mert a török hatóságoknak jóval nagyobb kontrollja van a társadalom felett, mint a szinte csak papíron létező ukrán államnak.
Erdogan már meghirdette a Facebook, a Twitter és a Youtube betiltását, hogy elejét vegyék a tömeges utcai szervezkedésnek.
Törökországban - azon felül, hogy az Erdogan kormány a velejéig korrupt - az újra és újra kezdődő megmozdulásoknak tisztán geopolitikai háttere van: az első megmozdulások azután kezdődtek, hogy Törökország bejelentette, mégse hajlandó részt venni a Nabucco projektben. Márpedig az orosz gáz megkerülését célzó gáztranzitnak Törökország lett volna az alapja. Ez egy évek óta állandósuló felforgatási kísérlet, ami a nyugati országokból indul ki, és az Erdogan kormány mindeddig sikeresen elfojtotta.

Nabucco - pár éve félbehagyták, de a vezetékek ott vannak. Csak egy török "forradalom" hiányzik, hogy induljon a gáz Európába
Most az Oroszországgal szemben gerjesztett konfliktus miatt Brüsszelnek égetően szükségessé vált az Erdogan-kormány eltávolítása. Törökországban az ukrán helyzetet akarják megismételni, mert Törökország felforgatásával, a kurd kisebbség lakta területek kiszakadásával megkezdődik Kurdisztán független állammá formálódása. A nyugati cégeknek pedig már most szerződésük van a kurd vezetőkkel, a British Petroleum évtizedekre előre megvásárolta a kitermelési jogot Kurdisztán olajmezőin.
Ugyanez a helyzet a földgázkészlettel: Törökország kurdok által lakott övezeteiben van az ország földgáztartalékának nagy része. Ennek leszakításával az Európai Unió Oroszországtól független gázforráshoz akar jutni, ami közeli alternatíva az Egyesült Államoktól vásárolt cseppfolyósított földgázzal szemben. Újból azt láthatjuk, hogy a nyugati országok felforgató művelettel és kormányok eltávolításával akarnak energiához jutni. Ez a nyugati ember mentalitásának leképezése az államközi politikában, aminek véget kell vetni. Ez az atlantizmus gazdasági doktrínája - gyarmatosítani és katonai erővel erőforrásokhoz jutni, ami utána haszonnal értékesíthető. Erdogan politikai karrierje ezzel megpecsételődött.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése