2014. április 2., szerda

Ki lépte át a vörös vonalat? Stephen F. Cohen gondolatai


Stephen F. Cohen neves amerikai történész, Oroszország-kutató, az amerikai Külpolitikai Tanács tagja (George H. W. Bush elnök tanácsadója) a Newsweeknek adott interjúban védelmébe vette Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna-politikáját. Az interjút a Rosszijszkaja Gazeta is idézte.
Cohen szerint Putyin végig az Egyesült Államok megbízható partnere volt. Putyin megmentette Obamát a Szíria elleni háborútól.
Putyin és Lavrov a háttérben maradva Iránt az USA-val való dialógus megkezdésére bátorították. Oroszország jóváhagyásával érkezik Afganisztánba a NATO-erők anyagi szükségleteinek 60 %-a.
Cohen elmondta, őt Amerikában sokan oroszbarátnak tartják, de csak igyekszik reálisan gondolkodni. Már a '90-es években figyelmeztetett, hogy a NATO keletre tolásának "ez lesz a következménye".
A NATO Oroszország határaihoz ért a balti államok felvételével 2004-ben, aztán volt 2008-as "epizód Grúziában, amikor átléptük a vörös vonalat. És átléptük Ukrajnában is."
Putyin helyén bármelyik orosz elnök azt tette volna, amit végül is most Moszkva lépett - véli Cohen.
Cohen szerint Obamának el kellett volna utaznia Szocsiba, a téli olimpia megnyitójára, ezzel demonstrálva a terrorizmus elleni közös amerikai-orosz harcot. Amikor ő maga felvetette ezt a javaslatot, azzal vádolták meg, hogy homoszexuális-ellenes.
Ukrajnára a Nyugat trófeaként tekintett, Cohen szerint "nem Putyin kezdte" az egészet, ő csak válaszol.
Hillary Clinton új Hitlernek nevezte Putyint, Obama pedig hisztis gyereknek. Ilyen hangvétel még a szovjet korszakban sem fordult elő, amikor, bár az USA és a Szovjetunió szemben állt egymással, de vezetőik tisztelték, olykor még kedvelték is egymást (mint Nixon és Brezsnyev). Holott Putyin korunk legkövetkezetesebb politikusa Cohen szerint, s esetleg csak Angela Merkel említhető vele egy lapon.
Az elmúlt három amerikai elnök külpolitika téren lúzer és "háborús uszító" volt, ezzel szemben Putyin sikeresen védi országa érdekeit.
A Nyugat és Oroszország kiéleződött kapcsolatáért a Nyugat felelős Cohen szerint, s Ukrajnát sem Putyin verte szért, hanem "az Isten és a történelem."
Cohen bírálta John McCain amerikai szentárort, aki a Majdanon egy fasiszta vezérrel ölelkezett, és Victoria Nulandot, aki "összeesküvést szervezett" az ukrán kormány ellen. Kijevben végül ez is történt, államcsíny a törvényesen megválasztott elnök, Viktor Janukovics ellen.
Gazdasági Rádió GYORSHÍR: Teljes készültségben van az orosz hadsereg, a CNN értesülése szerint egy támadási parancs után 12 óra alatt képesek lerohanni Ukrajnát.
NATO: Oroszországnak legfeljebb 5 nap kell arra, hogy elfoglalja Ukrajnát
A NATO európai egyesített erőinek főparancsnoka, Philip Breedlove amerikai tábornok kijelentette, hogy az orosz-ukrán határon kialakult helyzet most is komoly aggodalomra ad okot.
Szavai szerint Oroszország rendelkezik minden kellő készlettel ahhoz, hogy lerohanja Ukrajnát. A tábornok véleménye szerint az invázióra 3-5 nap kell neki. (Oroszország Hangja)
De-eszkaláció kikapcsolva: Az USA hadihajót küld a Fekete-tengerre "az orosz lépésekre válaszolva" -mondják hivatalosan- , miközben a NATO és NASA is mindenféle Oroszországgal való együttműködést felbontott.
A JP Morgen bank pedig blokkolta az oroszok pénzforgalmát, kifizetéseket és átutalásokat.
A NYugat folyamatosan sarokba szorítja Oroszországot, hogy ne legyen más választása mint egy pár ICBM,
USA/NATO bővíti haderejét Európában, hamis vádakra hivatkozva, háborúra készül a sereg.
Érdemes átnézni a külföldi cikkeket is, a magyar média oly könnyed hangnemben közli a sorsdöntő infókat az ostoba átlag ember fel se tudja fogni, hogy mi is történik....csak a hangsúlyon múlik és hogy mennyit foglalkoznak a témával....
A NATO nagyon agresszív lépéseket tesz...folyamatosak a hadgyakorlatok a lengyeleknél és a Baltikumban ...növelik a katonai jelenlétet...hol beszélnek ezekről...
zerohedge.com - Aranykor hajnalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése