2014. május 21., szerda

Bajban az európai repülőgépgyártás

Az Oroszországgal szemben zajló szankcióháború legnagyobb vesztese egyelőre az európai gazdaság, illetve ipar. A minap az Airbus repülőgépgyár jelentette be, hogy komoly bajba kerülhet amiatt, ha Oroszország a szankcióháború részeként nem szállít több titánt Európába. A titán ötvözőanyag és mint alapanyag is fontos alkotóeleme a repülőgépgyártásnak. A hajtóművek, futóművek, szerkezeti elemek jelentős része titánból készül. A titán az egyik legerősebb fém a világon, és mellette rendkívül könnyű. Pillanatnyilag pótolhatatlan alapanyag.
A francia Airbus gyár vezetője aggodalmának adott hangot a dolgok ilyen alakulása miatt. Mint mondotta, a repülőgépek alkatrészeinek nagyjából tíz százaléka készül titánból. Ebben az évben 690 darab repülőgépet kellene leszállítaniuk a világ számos pontjára, a különböző légitársaságoknak. Ilyen mennyiségű titánt képtelenség pótolni, mert egyszerűen nincs ilyen volumenű kitermelés. Az európai kitermelés mesze nem elégíti ki a helyi ipar igényeit. Ráadásul emiatt a titán ára sokszorosára fog emelkedni a világpiacon. A cég vezetője szerint így egyszerűen nem fogják tudni leszállítani a megrendelt gépeket, csak egy részét. Ezzel több ezer munkahely, és több milliárdos bevétel került veszélybe. Ezen kívül van még egy komoly kihívás, amivel szembe kell néznie az európai gyárnak.
Hidfő.net/airbus
A francia airbus a319
Az orosz Suhoj Superjet 100 komoly kihívó a közepes méretű repülőgép piacon, és ők nem küzdenek alapanyag beszerzési problémákkal, mivel a gép 100 %-ig orosz előállítású. Könnyedén pótolni tudják azokat a repülőgépeket, amelyeket az európai gyártó anyaghiány miatt nem képes leszállítani.
Hidfő.net/suhoj-superjet-100
A konkurencia: Szuhoj Superjet 100
http://www.hidfo.net/2014/05/21/bajban-az-europai-repulogepgyartas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése