2014. június 27., péntek

Irak szeretne orosz protektorátus lenni

Legalábbis erre utal az iraki miniszterelnök, Nouri Maliki azon kijelentése, miszerint "Az Oroszországtól és Fehéroroszországtól vásárolt vadászgépek remélhetőleg megfordítják az ISIS (=ISIL) terroristák elleni háború menetét."
Nouri Maliki iraki miniszterelnök szerint az oka, hogy az oroszoktól szeretnének vásárolni, abban keresendő, hogy az Államok vadászgépei túl sokáig tartana, amíg ideérnének az óceán túlsó feléről. A valós indok ezzel szemben azonban az lehet, hogy a két iraki háború mellé a jelenlegi miniszterelnök köszöni, de nem akar újabbat, Irak inkább szívesen tapraállna abból a pusztításból és rablásból, amit az USA és a NATO nevű terrorszervezet végzett az elmúlt 23 évben az ország területén.
Hídfő.net | Nouri Maliki iraki miniszterelnökNouri Maliki iraki miniszterelnök.
Az iraki miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy az ISIS (=ISIL) terroristák elleni keddi Szíria légicsapások sorozatának nagyon örültek, és Irak hálás érte. Amíg a nyugati (és a magyar lakáj) sajtó arról hazudozott, hogy Szíria Irakot támadja, addig Szíria csak katonai segítségnyújtást hajtott végre ebben a szorult helyzetben Irak részére, hogy a CIA által finanszírozott terroristákat visszatartsák Bagdad bevételétől.
Az eddigi becslések szerint közel 1000 ember halt meg ebben az új iraki konfliktusban.

http://www.hidfo.net/2014/06/27/irak-szeretne-orosz-protektoratus-lenni


Irak orosz és fehérorosz harci gépeket vesz




Irak Oroszországtól és Fehéroroszországtól szerez be harci repülőgépeket a lázadó erők előretörésének megállítására - mondta a BBC-nek az iraki miniszterelnök.
harci repulogep orosz
Núri al-Máliki, aki a brit közszolgálati médiatársaság arab szolgálatának adott interjút, kijelentette, hogy használt, Szuhoj típusú vadászgépekről van szó, amelyek várhatóan két-három napon belül megérkeznek Irakba, és a kormány reményei szerint egy héten belül bevethetők lesznek "a terrorista fészkek megsemmisítésére".
A kormányfő hozzátette: Irak a jelek szerint "hiú ábrándokkal áltatta magát", amikor amerikai katonai repülőgépek megvásárlásáról írt alá megállapodást az Egyesült Államokkal, mivel e gépek beszerzése hosszasan elhúzódó folyamatnak bizonyult.
"Más, például brit, francia vagy orosz harci gépek beszerzésére kellett volna törekednünk szárazföldi erőink légi támogatásának megteremtésére (...) ha lett volna ilyen légi támogatási kapacitásunk, elkerülhető lett volna mindaz, ami történt" - fogalmazott Máliki, akinek nyilatkozatából csütörtök éjjel a BBC Nagy-Britanniában fogható hírtelevíziója is közölt részleteket.
Az iraki kormányfő megerősítette, hogy a szíriai légierő csapásokat mért az iszlamista erőkre a szíriai-iraki határ egyik átkelőhelyénél, szíriai oldalon. Máliki szerint Irak nem kérte e légicsapásokat, de "üdvözli" a szíriai fellépést.

MTI



Megérkeztek az első orosz harci repülőgépek Irakba

Az első 5 darab Szuhoj harci repülőgép a szombati napon megérkezett Irakba a helyi védelmi minisztérium jelentése szerint. Irak miniszterelnöke Nouri al-Maliki reméli, hogy a frissen érkezett harci repülőgépek kulcsfontosságú szerepet játszanak majd az ISIL (Irak és Levante Iszlám Állama) elleni küzdelemben. Az orosz gépek a közel-keleti ország déli részén lévő légibázison fognak állomásozni.
A világhálóra felkerült, Az Iraki Védemi Minisztérium által készített videó és képfelvételek tanúsága szerint 5 db Szu-25-ös csatarepülőgép érkezett Oroszországból.
Hídfő.net | Szu-25-ös csatarepülőgép Irakban, még részben szétszerelt állapotbanSzu-25-ös csatarepülőgép Irakban, még részben szétszerelt állapotban.
A rekordgyorsaságú harci repülőgép vásárlást a héten jelentette be az iraki miniszterelnök, miszerint Fehéroroszországból és Oroszországból fogja országa beszerezni a terrorista ellenes művelethez szükséges vadászbombázókat. Az Amerikai Egyesült Államok lényegében nem volt hajlandó F-16-os vadászrepülőgépeket és Apache harci helikoptereket leszállítani Iraknak -a megkötött szerződés ellenére-, arra hivatkozva, hogy az iraki vezetés nem tud gátat szabni a területén átcsempészett, Iránból származó fegyverszállítmányoknak, melyek Szír kormányerőknél értek célba.
Pénteken az iraki légierő főparancsnoka, Hameed al-Maliki a sajtónak bejelentette, hogy Irak Mi-35 és Mi-28 típusú harci helikopterekkel fog hamarosan rendelkezni, amint az az orosz szállítmány is megérkezik országába. Ezzel gyakorlatilag a legmodernebb orosz helikopterek fogják segíteni a terroristák elleni hadjáratot.
Hídfő.net | Mi-28-as harci helikopterekMi-28-as harci helikopterek.
Az Oroszországi Föderáció úgy tűnik, hogy nem csak szavakkal és elméleti szinten képes támogatni a terrorcsoportok által fenyegetett államokat, hanem rekordgyorsaságú és rugalmas fegyverszállítmányai fordulatot hozhatnak a konfliktus kimenetelében. Irak közeledése Iránhoz és Oroszországhoz az USA újabb jelentős hatalmi térveszteségét vetíti elő.
Hídfő.net | Mi-35Mi-35

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése