2014. június 27., péntek

Orbán, a lengyelek és a palagáz mese

A V4-ek keddi Budapesti találkozója és az USA külügyi államtitkárának a fidesz kormány külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkárával, Szíjjártó Péterrel való tárgyalása után, afféle záróakkordként, az eurofasiszta galeri leköszönő főnöke Manuel Barroso és helyi vigéce Orbán Viktor kölcsönösen megköszönték egymásnak-a nagy semmit. Sok dolog hangzott el, mi a lényeget emelnénk ki. Barroso és Orbán is hangsúlyozta, hogy lesz gazdasági növekedés (nem is akármilyen), és munkahelyteremtés. Ezek a legfontosabb célkitűzések EU-s szinten az elkövetkezendő időszakban. Ennek a két prioritásnak a megvalósulását pedig mindketten biztosra veszik-a lengyel palagáz készletre alapozva, amely szerintük Európa energiabiztonságára (amely szerintük az orosz importgáztól való függőségi viszony felszámolása) nézve hatalmas áttörést fog hozni.
Hídfő.net | Orbán és Barroso a helyén, indulhat az előadás!A színészek a helyükön, indulhat az előadás!
Egyszer volt, hol nem volt....
A lengyel területek alatt fekvő kitermelhető palagáz mennyiségéről már a felmérések legelejétől kezdve egymással homlokegyenest állítások kerültek publikálásra. A palgáz kitermelésben élenjáró USA hivatalos szervei egymásnak ellentmondó riportokat tettek közzé, melyekben a legmagasabb szám mint 7 milliárd köbméternyi kereskedelmileg kitermelhető gáz van feltüntetve, más közlemények ezt a mennyiséget egyenesen 0-ra teszik. A lengyel geológiai intézet szakmai csoportja szerint 0,7 milliárd köbméter valószínűleg kitermelhető palagázzal rendelkezik az ország, és a legutóbbi hivatalos EU-s riportban is ez a szám jelenik meg.
Vitába bocsátkozni ezekről a számokról és a hozzájuk kötődő gazdaságossági háttérről (a kitermelésbe fektetett összegek megtérüléséről) nem érdemes, mivel stratégiai kérdésről van szó, és ezért az atlantisták kijelentései csak a porhintést szolgálják. Nézzük azonban a tényeket: Lengyelortszágban és Európában a feltáró kutak megfúrása az USA-ban fúrt kutakra befektetett összeg több mint kétszerese lenne kutanként. Az európai geomorfológiai palaréteg átlagosan másfélszer mélyebben fekszik mint az USA-ban. Egy ilyen kút megtérülési kockázata kiemelkedően magas. A legnagyobb gázipari befektetők-Chevron, Exxon Mobil, Eni-felhagytak a fúrásokkal Lengyelországban a gazdaságossági mutatókra (vagyis a befektetés nem megtérülésére) hivatkozva.
A valószínűsíthetően kitermelhető mennyiség becsült értékének reálishoz közelítő pontosságához (ami a mostani elfogadott körülbelüli 0.7 milliárdot tovább szeleteli) legalább 200 kutat kéne fúrni Lengyelországban a szakemberek szerint. Az elmúlt öt év során összesen 50 kutat fúrtak. Ebből az 50 kútból 4 év után, és eddig egyetlenként Európában, a 2014 januárjában (több sikertlen kivételi próbálkozás után) bejelentett Lewino1G2 kút az egyedüli amely, a kút koncesszióját birtokló San Leon Energy Plc szerint évente 3-4 millió köbméter, kereskedelmileg kivehető mennyiség leadására képes, ami az éves lengyel felhasználás mindössze 0.006%-át (!!!) fedezi. A kút kereskedelmi beüzemelését 2014 nyár végére jelentették be, majd ezt október végére halasztották. A San Leon Energy Plc finanszírozója az izraeli-amerikai állampolgárságú Soros György.
Hídfő.net |Az állítólagos palagáz mezők LengyelországbanAz állítólagos palagáz mezők Lengyelországban.
Ki az aki józan ésszel a világ legnagyobb spekulánsa kezében lévő vállalat bejelentését kész tényként elhiszi? És ugye csak véletlen egybeesés a külgazdasági államtitkár tárgyalása amerikai kollegájával pont egy időben és helyszínen a V4 palagáz-központi témájú konferenciájával?
A palagáz fúrás és a fúrásoknál használt ú.n. repesztéses technika környezetkárosító kockázata miatt egyes EU-s országokban teljesen tiltott-(Franciaország, Bulgária, Svájc, Olaszország)más országokban pedig csak annyira komoly technológiai megszorításokkal alkalmazható (Németország, Ausztria, Benelux államok) amelyek a kitermelés gazdaságosságát a befektető vállalatok számára erősen kérdésessé teszik. Más európai országokban a regnáló kormányok engedélyezték a fúrásokat de a helyi közösségek öntudatos fellépése az életükre és környezetükre káros és veszélyes módszerek miatt olyan volumenű tiltakozó magatartással társult,hogy a vállalatok minden tevékenységet felfüggesztettek. (Spanyolország és Románia -utóbbi, ahol a tiltakozások a mai napig tartó összecsapásokba torkolltak a hatalommal szemben).
A technológia kockázatainak részletes ismertetésére itt helyhiány miatt nem térünk ki, de köztudott, hogy a fúrások iszonyat vízkivétellel járnak a bioszférából és környezeti terhelésük is óriási. Egyrészt rákkeltő vegyi anyagok, nehézfémek és metán ivóvízbázisba, felszín alatti és feletti vizekbe, talajba és légkörbe kerülésével járnak, másrészt pedig rádioaktív anyagok kerülnek ki kontrollálatlan módon a környezetbe. Ezek után szívből javasoljuk Rasmussen NATO főtitkárnak, hogy ha annyira biztos benne, hogy a palagáz fúrások környezetre veszélyes mivolta csak orosz propaganda, költözzön egy palagáz kút közvetlen szomszédságába és ha már ott van fürödjön egyet a kút melletti tározó tóban is. Mi magyarok pedig ugye emlékszünk még a kolontári katasztrófára?
Az eddig Lengyelországban feltárt bejelentett mennyiség arra nem elég,( miközben teljesen élhetetlenné teszik anyaföldjüket elkövetkezendő nemzedékeik számára) hogy a lengyelek kitöröljék vele a hátsó fertályukat, nemhogy Európát ellátnák belőle. Ezek után az eurofasiszta klikk (Barroso-Orbán) atlantista nyomásra tett idilli bejelentése ugrásszerű gazdasági növekedésről, palagázra alapozott EU-s balti-adriai gázvezeték építésével több százezernyi munkahely teremtéséről és erre alapozott termelésről nem más mint néphülyítés.
Amit azonban kíváncsian várunk -Verdi Nabuccoja után- milyen nevet aggatnak rá újabb hamvában holt ötletükre az USA európai bérencei?
Gergey deák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése