2013. június 17., hétfő

Aranyvásárlási pánik Kínában: Tízezrek állnak sorban

Egy napon a nyugati országok lakói is ráébrednek majd, hogy a fizetésre jelenleg használt valuták az általuk gondoltnál is gyorsabb ütemben veszítenek értékükből, bár Magyarországon ezt valószínűleg nem kell külön kihangsúlyozni, hiszen legtöbben már az élelmiszerboltokban érzik ennek következményeit.
Egyelőre az áremelkedést a hivatalos nyilatkozatok és „szakértő” magyarázatok népiképp tompítják és elvileg, de legalábbis papíron, 2% alatt tartják. És persze ott az ígért kilábalás reménye is. Az egyes kormányok és központi bankok mindent megtesznek, hogy a stabilitás látszatát minél tovább fenntartsák.
Mi történik azonban, ha minden igyekezetük hiábavalónak bizonyul a következő tőzsdei összeomlás és valutaválság során?
Pánik.
Ilyenkor történik az, hogy az emberek tömegesen próbálnak túladni értéktelenné vált eszközeiken és tőkéjüket értékálló fizikai árukba fektetni.
Kínában, ahol a központi kormány évtizedek óta manipulálja a nemzeti valuta árfolyamát valamint a pénz- és gazdasági piacokat, az emberek sok mindent láttak már és nem kockáztatnak.
Miközben a papírarany és papírezüst árfolyama 25 százalékot esett ebben az évben, egyértelmű, hogy a való világban emelkedik az igény a nemesfémekre.
Aki kíváncsi arra, hogy milyen képet mutatnak majd a nemesfém kereskedések, miután az emberek tömegesen veszítették el hitüket a kormány válságkezelési képességében, nem kell mást tenni, mint megnézni, hogy mi történik Kína utcáin a napokban.
Az alábbi képek Csinanban, Shandong tartomány 7 millió lakost számláló fővárosában készültek a múlt hét során, ahol hozzávetőleg 10.000 kínai állampolgár vár a sorára, hogy fizikai aranyat vásárolhasson, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy az arany igenis pénz.
A képek magukért beszélnek.
Amikor az igény egy bizonyos áru iránt, legyen az élelmiszer vagy iPhone, ugrásszerűen megemelkedik, szinte lehetetlen ésszerű áron beszerezni.
Talán jobb lenne most felkészülni…
Képek: Caixin via Zero Hedge


Forrás: shtfplan.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése