2014. január 23., csütörtök

Határozottabb hangnem a felforgatás kapcsán - bevonulhatnak az oroszok Ukrajnába?

Az orosz törvényhozás alsóháza egyöntetűen elfogadott állásfoglalásban kinyilvánította, hogy Ukrajnában a politikai és társadalmi feszültségekről nem csak a radikális ellenzék tehet, hanem külföldi politikai erők tartják közvetlen ellenőrzés alatt a folyamatokat.
Az ukrán helyzet elmérgesedésére adott állásfoglalást a posztszovjet és eurázsiai integrációért felelős bizottság készítette elő, a képviselői testület pedig egyhangúan megszavazta. A dokumentum elítéli az ukrán tüntetőket, és egyben a tüntetéseket az alkotmányos rend idegen erők általi megdöntésére tett kísérlet eszközeként határozza meg.
Az orosz állásfoglalás szerint bár a média nem közvetíti, az ukrán rendvédelmi erőket szervezett fegyveres csoportok részéről is érik támadások. A dokumentum továbbá azt is kimondja, hogy a rendszeres támadásokat és az eseteket övező teljes médiacsend olyan együttműködést feltételez, ami egyértelműen az ország belügyébe történő idegen beavatkozás bizonyítéka. Ennek támogatói pedig cinikusan továbbra is a demokrácia támogatóinak nevezik magukat.
A dokumentum kimondja, hogy a jelenlegi helyzetért valamennyi nyugati vezető osztozik a felelősségben, akik agresszív módon beavatkoznak Ukrajna belügyeibe az ellenzék melletti kiállással és a kormánnyal szembeni állandó nyomásgyakorlással.
"Az Állami Duma kinyilvánítja, hogy minden beavatkozás, ami Ukrajnát mesterségesen az Európai Unióhoz csatlakozásra kényszeríti, a geopolitikai viszonyok erőszakos megváltoztatására tett kísérletnek tekintendő és elfogadhatatlan."
Eljött tehát az az idő, amikor az érdekszférák összeütközése mentén az orosz politika diplomatikus hangnemét az erő politikája váltja fel. Jól láthatjuk, egy ultimátum hangzott el ezzel a dokumentummal - és ebből a hangnemből már sejthető, Oroszország nem engedi Ukrajna erőszakos bevonását a nyugati tömbbe.
Ha a nyugati felforgatók terroristákkal kezdenek operálni és belekezdenek Ukrajna feldarabolásába, könnyen lehet, hogy a grúz háború kirobbanásához hasonló lendülettel fog az orosz haderő egészen Kárpátaljáig nyomulni. És fogják ezt tenni a demokrácia védelmében, mert a nyugati politikusok nyíltan támogatják egy Moszkvával szövetséges ország alkotmányos rendjének megdöntését, felforgatását és puccsal egy ellenséges politikai-gazdasági-katonai tömbhöz csatolását. Ha ezt továbbra is így folytatják, a nyugat maga gondoskodik arról, hogy az orosz hadsereg felszabadítóként és a rend biztosítékaként vonuljon be Ukrajnába.

http://www.hidfo.net/2014/01/23/hatarozottabb-hangnem-felforgatas-kapcsan-bevonulhatnak-az-oroszok-ukrajnaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése