2014. január 23., csütörtök

Látjuk, hogy ott vagy a tüntetésen, üzeni SMS-ben az ukrán kormány

A kijevi tüntetések során az ukrán kormány a mobil technológia segítségével azonosítja azokat, akik a kormányellenes tüntetések közelében tartózkodnak.
Sok ukrán nem túl boldog.
A kormány megvéd, mert a kormány törődik veled. Mert a kormány érted van.
Kivéve persze, ha nem szereted a kormányt. Akkor a kormány ellened dolgozik.
Vegyük Ukrajnát például. (Néhányan pont ezt akarják tenni…)
Az ország úgy döntött, hogy megmutatja milyen is egy nyitott kormány. Ennek értelmében a kormány szöveges üzenetben közli állampolgáraival, hogy azonosították őket a kormányellenes tüntetések helyszínén.
Amint azt a New York Times írja, a hatalom a mobil technológia segítségével bármikor tudhatja, ha valaki azon helyszínek közelében tartózkodik, ahol a tüntetők összecsaptak az egyenruhás rendfenntartókkal. (Eszerint azt is megtudhattuk, hogy a tüntetés, mint olyan, illegálissá vált.)
A hírek szerint az emberek ilyen jellegű üzeneteket kapnak: „Látunk téged!!!”
Igen, az üzenetet alaposan átfogalmaztam. A szöveg pontosan így hangzik: „Kedves előfizető! Önt egy tömeges zavargás résztvevőjeként regisztrálták.”
Az ominózus üzenetek egyik változata:
"Dear subscriber, you are registered as a participant in a riot” @radiosvoboda saw it live as it came in last night pic.twitter.com/uyqRKhiC5f
— RFE/RL (@RFERL) January 21, 2014
A vád tehát – micsoda meglepetés -, hogy a kormány az egyes bolthálózatok által már kipróbált technológiát alkalmazva nyomonköveti állampolgárait és figyeli a viselkedésüket.
Jelenleg a tüntetők éppen a kormány távolságtartó politikája ellen tüntetnek az Európai Unióval szemben. Érdekes módon Oroszország uralkodói hirtelen szimpatikusabb partnerré váltak számukra.
A Kyivstar, az MTS és a Life nevű ukrán mobilszolgáltatók kijelentették, hogy a szöveges üzeneteknek abszolút semmi köze sincs hozzájuk. A Kyivstar egyenesen azt állította, a helyi ukrán Pravdának adott nyilatkozatban, hogy egy „lator” tornyot használtak a művelethez.
Vajon ki lehetett az a lator?
A rend és törvény őrei egyre gyakrabban fordulnak a technológiához. Bizonyára komoly örömet jelent számukra az újítások adta könnyebbség és pénzmegtakarítás.
Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az ukrán tüntetőket nem nagyon érdekli, hogy a kormány nyomonkövetheti őket. Talán azért mert eddig is számítottak rá.
Nincsenek egyedül. A világ állampolgárai, függetlenül attól, hogy tüntetnek-e vagy sem, egyre inkább tisztában vannak vele, hogy magánéletüket telefonjaik és a Wi-Fi hálózatok segítségével folyamatosan megcsapolják. Persze mint tudjuk a közjó érdekében.
Időkjelei: Bizonyára sokakban felmerül a kérdés az Ukrajnából érkező híreket hallva, hogy mi is történik ott valójában. Az alábbi (angol  nyelvű) videó első öt percében James Corbett elmagyarázza, hogy Ukrajna népét amolyan pingpong labdaként használják az országon belüli és kívüli hatalmak, saját geopolitikai céljaik eléréséhez:

Forrás: news.cnet.com


http://idokjelei.hu/2014/01/latjuk-hogy-ott-vagy-a-tuntetesen-uzeni-sms-ben-az-ukran-kormany/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése